Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Strathclyde 30 Year Old 1989 Cadenhead Authentic

Tasting Notes Posted on do, april 08, 2021 16:52:17

Distilleerderij: Strathclyde
Regio: Schotland
Fles: Strathclyde 30 Year Old 1989/2019, Cadenhead Authentic Collection, Fresh Oloroso Hogshead since November 2018, 162 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.1%

Koffielikeur

Strathclyde werd opgericht in 1927 langs de rivier Clyde in Glasgow. Met maar liefst 7 kolomalambieken produceren ze zo’n 40 miljoen liter per jaar. Ik proef vandaag een 30-jarige die op een – aan het kleurtje te beoordelen; het lijkt wel cola – erg actief olorosovat gezeten heeft. Op vatsterkte, uiteraard, gebotteld door Cadenhead.

Goh… op de neus kan je ongestraft weggeraken met te beweren dat je koffielikeur in je glas hebt zitten. Gemixt met kippenbouillon dan nog. Echt zoet is dit niet, hoor. Eerder herbaal en doet wat denken aan rauw rood vlees en Ricola hoestbonbons met tijm en salie. Tomatensoep op de achtergrond. Enfin, laat ons dit kortweg umami noemen.

Op smaak komt er nu toch een zoetje doorheen als van vlierbessen en cuberdons, maar opnieuw komen er flink wat groene kruiden aan te pas. En de tannine van het eiken vat maakt hem betrekkelijk droog en licht bitter.

De finish begint zoet, maar wordt dan heel erg snel bitter en herbaal.

Ik had hier hoge verwachtingen van, maar hij gaat flink over the top. Dankjewel, Manny. Het was alleszins een unieke ervaring.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Invergordon 11 Year Old 2009 Duncan Taylor The Octave

Tasting Notes Posted on do, april 08, 2021 06:51:32

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 11 Year Old 2009/2020 Duncan Taylor, The Octave, Cask #5227403, 113 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.2%

Gecondenseerde Melk

Invergordon is een jonge distilleerderij, gebouwd in 1959. Sinds 1993 maakt ze deel uit van Whyte & Mackay, die we vooral van Dalmore, Isle of Jura en Fettercairn kennen. Ik proef vandaag een erg jonge grain uit 2009, onlangs gebotteld van een Octave, een klein actief vat – gereconstrueerd van een sherryvat – waar de whisky nog drie maanden in gefinisht werd. Hij werd overigens geselecteerd door en gebotteld voor Drankenshop Bams uit Maastricht.

Houtlijm, stopverf, kokosnoot, potlood, varens, vaaswater, nagellakverwijderaar… dat en nog veel meer offreert deze jonge grain. Er zit zelfs een sneetje rosbief in deze neus. Vreemd, maar in zijn geheel werkt het wel… min of meer.

Hij is lekker romig op de tong. Typische grain met flink wat vanille, popcorn, kokosnoot en een flinke snuif witte peper. Best veel karakter voor zo’n jonge whisky, maar daar zal het kleine vat voor verantwoordelijk zijn, zonder twijfel. Ik lust dit wel. Doet wat aan zoete, gecondenseerde melk denken. De vreemde toetsen op de neus – noem ze gerust off-notes – keren hier gelukkig niet weer.

Wordt vrij bitter op de nasmaak, moet ik zeggen. Witloof? Nee, chicorei!

Een whisky die moeite heeft om me echt te bekoren. Dankjewel, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).