Distilleerderij: Strathclyde
Regio: Schotland
Fles: Strathclyde 30 Year Old 1989/2019, Cadenhead Authentic Collection, Fresh Oloroso Hogshead since November 2018, 162 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.1%

Koffielikeur

Strathclyde werd opgericht in 1927 langs de rivier Clyde in Glasgow. Met maar liefst 7 kolomalambieken produceren ze zo’n 40 miljoen liter per jaar. Ik proef vandaag een 30-jarige die op een – aan het kleurtje te beoordelen; het lijkt wel cola – erg actief olorosovat gezeten heeft. Op vatsterkte, uiteraard, gebotteld door Cadenhead.

Goh… op de neus kan je ongestraft weggeraken met te beweren dat je koffielikeur in je glas hebt zitten. Gemixt met kippenbouillon dan nog. Echt zoet is dit niet, hoor. Eerder herbaal en doet wat denken aan rauw rood vlees en Ricola hoestbonbons met tijm en salie. Tomatensoep op de achtergrond. Enfin, laat ons dit kortweg umami noemen.

Op smaak komt er nu toch een zoetje doorheen als van vlierbessen en cuberdons, maar opnieuw komen er flink wat groene kruiden aan te pas. En de tannine van het eiken vat maakt hem betrekkelijk droog en licht bitter.

De finish begint zoet, maar wordt dan heel erg snel bitter en herbaal.

Ik had hier hoge verwachtingen van, maar hij gaat flink over the top. Dankjewel, Manny. Het was alleszins een unieke ervaring.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).