Distilleerderij: Cameronbridge
Regio: Schotland
Fles: Cameronbridge 34 Year Old 1987/2018, Cadenhead, Bourbon Barrel, 222 bts
Kleur: goud
ABV: 52.8%

Vruchtenhartjes

Cameronbridge werd opgericht in 1824 door John Haig, de whiskybaron achter de blend van dezelfde naam. Zijn neef, Robert Stein, was de uitvinder van de column still. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Cameronbridge de eerste distilleerderij was weer dit type werd gebruikt. Wat weinigen weten is dat de spirit ook gebruikt wordt voor Smirnoff Vodka, Tanqueray Gin en Gordon’s Gin. Maar wij proeven een single cask grain gebotteld door Cadenheads na 34 jaar op een bourbon barrel.

Snoeperig zoete neus op aspartaam en vruchtenhartjes (u weet welke ik bedoel, toch?) met een hint van bakboter, vanille en banaan. Limoen op de achtergrond. Niet slecht, maar ook niet wereldschokkend.

Olieachtig en zacht op de tong. Verrassend zacht voor dit ABV, moet ik zeggen. Doet ook veel jonger aan dan zijn 34 jaar. Vanille, mandarijn, snoepgoed, hout en iets van gum. Wordt redelijk pikant op witte peper en wat kruidnagel.

De afdronk is eerder kort op banaan en limoen en flink wat vanillesuiker.

Mierzoet maar bevredigend. Mijn 7e grain van deze mastodont van een graandistilleerderij.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).