Distilleerderij: Carsebridge
Regio: Schotland
Fles: Carsebridge 30 Year Old 1979/2009, Duncan Taylor Rare Auld, cask #33038, 164 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.3%

Komijn

Carsebridge begon haar carrière als moutdistilleerderij in 1799, maar in 1852 werden beide potstills vervangen door column stills. Blends begonnen immers te boomen en de eigenaars zagen er heil in het geweer van schouder te veranderen. In 1877 zijn de eigenaars medeverantwoordelijk voor de oprichting van DCL (de voorlopig van Diageo), maar in 1983 gaat de fabriek onherroepelijk dicht. Ik proef een 30-jarige uit de bekende Rare Auld reeks van Duncan Taylor, gebotteld in 2009.

De neus start erg gesloten. Hij heeft flink wat tijd nodig, maar mits geduld en hardwarmte komen er mooie aroma’s vrij: ontbijtgranen, heidehoning, vers gemalen koffie, gedroogde bloemen en overrijpe perzik. Licht drogend, dat wel.

Hij is olieachtig, bijna stroperig, op de tong. Erg zoet op vanille, kaneel en kokosmelk. Potloodslijpsel en zachte kruiden (gember, kruidnagel, komijnzaad) met een bittertje van het hout. De kruidigheid wordt vanaf de tweede slok veel groter en maakt hier bijna een pikante grain van.

De afdronk mocht wat mij betreft wat langer zijn, alsook iets zoeter. Deze wordt redelijk snel bitter en droog. Gember op het sterfbed.

Solide grain, maar nergens meer te vinden, natuurlijk. Raar maar waar, dit is nog maar mijn derde Carsebridge, maar het is helaas wel de minst indrukwekkende van de drie.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).