Distilleerderij: Caledonian
Regio: Schotland
Fles: Caledonian 28 Year Old 1987/2016, WhiskyBroker, refill hogshead #23882, 255 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.6%

Vanille-ijs

Caledonian was een graandistilleerderij nabij Haymarket in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Vandaag de dag zijn de gebouwen omgetoverd in appartementen, want de distilleerderij ging definitief dicht in 1988. Ik proef een hogshead dat in 1987 te slapen werd gelegd en 4 jaar geleden gebotteld door WhiskyBroker. Ik zet deze head-to-head met vat #23883 dat gebotteld werd door het Duitse Kirsch Import.

Popcorn met boter, potloodslijpsel, een karrenvracht aan vanille, jonge appels in de pan en een theelepel karamel. Zo, dit is de neus in een notendop en hij valt mij erg goed mee.

Op de tong is hij onmiddellijk lekker romig en mierzoet, zoals je van een goed gerijpte grain kan verwachten. Vanille bij de vleet, gebakken appels met kaneel, een beetje karamel en flink wat witte peper. Nog een zilte toets helemaal achteraan, maar weg voor je het beseft. Vanille-ijs, daar doet deze mij nog het meest aan denken.

Op de afdronk, die middellang is, komt de vanille eerst, gevolgd door karamel en dan een warme toets van het hout, opgeleukt met een bittertje als van kinine. Nice!

Een goed gerijpte grain kan echt wel lekker zijn, hoor. Het is niet allemaal ‘opvulsel’ voor blends, geloof me.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).