Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caledonian 28 Year Old 1987 Kirsch Import

Tasting Notes Posted on di, april 06, 2021 16:48:15

Distilleerderij: Caledonian
Regio: Schotland
Fles: Caledonian 28 Year Old 1987/2016, Kirsch Import, Hogshead #23883
Kleur: licht goud
ABV: 52.6%

Dim Sum

Wist je dat Caledonian initieel gewoon Edinburgh Distillery werd genoemd? Toen ze in 1885 werd opgericht was ze zelfs één van ’s Schotlands grootste graandistilleerderijen. Maar ze hield slechts een dikke eeuw vol. Sinds 1988 is ze dicht en de gebouwen zijn ondertussen woningen geworden. Enkel de hoge schoorsteen is nog zichtbaar nabij Haymarket. Ik proef een hogshead dat in 1987 te slapen werd gelegd en gebotteld op 28-jarige leeftijd. Ik zet het head-to-head met vat #28332 dat twee maanden eerder gebotteld werd door WhiskyBroker.

Popcorn met boter, potloodslijpsel… ik val in herhaling. Toch is er een klein verschil. Deze offreert ook nog kokosmelk en… dim sum!  U leest het goed. Verrassend umami. Vanille en herfstbladeren. Dit is goed!

Op smaak is het nagenoeg identiek als vat 28332 van WhiskyBroker, hoor. Romig, zoet op potloodslijpsel, peper, vanille… maar deze vertoont u ook iets van witte chocolade, kinine, Jelly Beans en houtlijm. Dat laatste wordt helaas net iets te dominant.

De afdronk is middellang, begint op witte peper en vanille en evolueert dan naar gezouten popcorn.

Leuk toch dat elk vat zo individueel is. Deze offreert minder zoetigheid op de neus, maar wat houtlijm op de tong en de afdronk is iets langer, maar wel licht zout. Leuke head-to-head.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caledonian 28 Year Old 1987 Whiskybroker

Tasting Notes Posted on di, april 06, 2021 06:44:56

Distilleerderij: Caledonian
Regio: Schotland
Fles: Caledonian 28 Year Old 1987/2016, WhiskyBroker, refill hogshead #23882, 255 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.6%

Vanille-ijs

Caledonian was een graandistilleerderij nabij Haymarket in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Vandaag de dag zijn de gebouwen omgetoverd in appartementen, want de distilleerderij ging definitief dicht in 1988. Ik proef een hogshead dat in 1987 te slapen werd gelegd en 4 jaar geleden gebotteld door WhiskyBroker. Ik zet deze head-to-head met vat #23883 dat gebotteld werd door het Duitse Kirsch Import.

Popcorn met boter, potloodslijpsel, een karrenvracht aan vanille, jonge appels in de pan en een theelepel karamel. Zo, dit is de neus in een notendop en hij valt mij erg goed mee.

Op de tong is hij onmiddellijk lekker romig en mierzoet, zoals je van een goed gerijpte grain kan verwachten. Vanille bij de vleet, gebakken appels met kaneel, een beetje karamel en flink wat witte peper. Nog een zilte toets helemaal achteraan, maar weg voor je het beseft. Vanille-ijs, daar doet deze mij nog het meest aan denken.

Op de afdronk, die middellang is, komt de vanille eerst, gevolgd door karamel en dan een warme toets van het hout, opgeleukt met een bittertje als van kinine. Nice!

Een goed gerijpte grain kan echt wel lekker zijn, hoor. Het is niet allemaal ‘opvulsel’ voor blends, geloof me.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).