Distilleerderij: Caledonian
Regio: Schotland
Fles: Caledonian 28 Year Old 1987/2016, Kirsch Import, Hogshead #23883
Kleur: licht goud
ABV: 52.6%

Dim Sum

Wist je dat Caledonian initieel gewoon Edinburgh Distillery werd genoemd? Toen ze in 1885 werd opgericht was ze zelfs één van ’s Schotlands grootste graandistilleerderijen. Maar ze hield slechts een dikke eeuw vol. Sinds 1988 is ze dicht en de gebouwen zijn ondertussen woningen geworden. Enkel de hoge schoorsteen is nog zichtbaar nabij Haymarket. Ik proef een hogshead dat in 1987 te slapen werd gelegd en gebotteld op 28-jarige leeftijd. Ik zet het head-to-head met vat #28332 dat twee maanden eerder gebotteld werd door WhiskyBroker.

Popcorn met boter, potloodslijpsel… ik val in herhaling. Toch is er een klein verschil. Deze offreert ook nog kokosmelk en… dim sum!  U leest het goed. Verrassend umami. Vanille en herfstbladeren. Dit is goed!

Op smaak is het nagenoeg identiek als vat 28332 van WhiskyBroker, hoor. Romig, zoet op potloodslijpsel, peper, vanille… maar deze vertoont u ook iets van witte chocolade, kinine, Jelly Beans en houtlijm. Dat laatste wordt helaas net iets te dominant.

De afdronk is middellang, begint op witte peper en vanille en evolueert dan naar gezouten popcorn.

Leuk toch dat elk vat zo individueel is. Deze offreert minder zoetigheid op de neus, maar wat houtlijm op de tong en de afdronk is iets langer, maar wel licht zout. Leuke head-to-head.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).