Bottelaar: Kyrö Distillery
Regio: Finland
Fles: Koskue Barrel Aged Gin
Kleur: goud
ABV: 42.6%

Naaldwoud

Kyrö is een jonge distilleerderij, opgericht in 2014. Volgens de legende was het een idee van een paar makkers in een sauna. Het eerste product dat ze wilde maken was roggewhisky. En terwijl hun whisky lag te rijpen viel hun euro dat er rekeningen dienden betaald te worden, dus stookten ze ook gin. Sindsdien hebben ze ook een roomlikeur aan hun lijn toegevoegd, ondanks het feit dat hun best verkopende product in 2020… hand sanitizer was. Ook van rogge gestookt, overigens. Soit, wat ik vandaag van deze jonge kerels proef is een prijswinnende gin, nl. de Koskue, die drie maanden rijpte op nieuwe Amerikaanse eik, wat hem zijn gouden kleurtje meegaf. Koskue is trouwens een dorp op zo’n 200km ten noordwesten van Helsinki, maar dit volledig terzijde.

De eik is op de neus onmiskenbaar. Dat wordt mooi aangevuld met frisse toetsen van appelsienschillen, een flink florale toets (denk madeliefjes en jasmijn, maar ook sparrenbomen), citroengras en honing met een hint van kaneel en peper. Bijzonder uitnodigende neus, moet ik bekennen.

Het leuke aan deze gin is dat hij op smaak aardig verschilt van de klassieke. Dat moet wel de rogge zijn, toch? Ik krijg een lekker warme, kruidige gin over de lippen die me aan een spar doet denken, maar tegelijkertijd flink romige toetsen van honing biedt. De kruiden doen me denken aan karwij, kaneel en peper, maar de hoofdrol is weggelegd voor anijszaad. Best veel citrus op smaak en licht drogend.

Dat zet zich mooi verder in de afdronk, die je mond helemaal droog achterlaat.

Een gin die echt wel puur tot zijn recht komt, eventueel met een ijsblokje in.

GIN & TONIC

Maar… wie gin zegt, zegt tonic. Ik kon het niet laten. Maar ik hou het wel erg eenvoudig, want deze gin heeft niet veel nodig. Enkel veel ijs, wat jeneverbesjes en appelsienzeste en dan een neutrale tonic, in mijn geval de ‘gewone’ Fever Tree. Op de neus is het naaldwoud nu echt niet meer weg te denken. Plezant en uniek, echt. Daarnaast is hij wat snoeperig zoet geworden en doet hij wat aan aspartaam denken. Klink minder aantrekkelijk dan het is, hoor, want deze G&T is erg lekker en romig.

Bedankt, Bob! Dat was plezant en uitzonderlijk.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).