Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: DenHool Lockdown

Tasting Notes Posted on ma, april 05, 2021 16:34:21

Bottelaar: DenHool Distillery
Regio: Nederland
Fles: Lockdown Gin 2020, OB 2020, 480 bts
Kleur: clear
ABV: 43.5%

Hop

Whiskyliefhebbers hebben wellicht al gehoord van de DenHool single malt. Bierliefhebbers kennen DenHool dan weer vooral van de Drenstsche Schans. Gert, eigenaar van, had flink wat bier klaar staan voor zijn jaarlijkse bierfestivals, maar de lockdown gooide roet in het eten en een grote partij van zijn bieren liep tegen de vervaldatum aan. Dus maakte hij van een noodzaak een deugd en stookte het bier af – met toevoeging van jeneverbes, korianderzaad, zoethout, engelwortel, iriswortel, sinaasappelschil, kalmoes en munt – tot een licht hoppige gin. Die kreeg de erg toepasselijke naam Lockdown mee.

De neus is erg fris en zomers en relatief klassiek. De jeneverbes en citrustoetsen domineren, waardoor dit een erg goeie gin wordt om puur te drinken. Het feit dat hij van bier werd afgestookt is te merken aan een mooie toets van hop. Om één of andere reden moet ik aan een dennenbos denken. En hij heeft ook iets wat me aan new make doet denken en dat is altijd prettig (voor mij). Ik vind dit een erg leuke neus.

Bijzonder fris en monter op de tong. Citrus en zoethout leiden, de munt geeft hem een frisse lift en de hop zorgt voor een zacht – erg zacht – bittertje. Het alcoholpercentage is precies goed. Drink vlotjes weg.

Kan een gin een lange finish hebben? Jazeker!

Leuk verhaal dat zicht vertaalt in een nog leukere gin. Dit is het soort gin dat ik met een ijsblokje op mijn zonovergoten terras op mijn gemakje naar binnen giet. Om blij van te worden.

GIN & TONIC

Voor mijn zomerse aperitiefje voegde ik er naast ijs enkel en alleen wat citroen- en limoenzeste aan toe en vulde hem aan met een relatief neutrale, maar prettig bruisende tonic aan toe, namelijk de Thomas Henry tonic water.

Een erg klassieke G&T, zeker weten, maar dat vind ik nou net het prettigst.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Kyrö Koskue

Tasting Notes Posted on ma, april 05, 2021 06:32:58

Bottelaar: Kyrö Distillery
Regio: Finland
Fles: Koskue Barrel Aged Gin
Kleur: goud
ABV: 42.6%

Naaldwoud

Kyrö is een jonge distilleerderij, opgericht in 2014. Volgens de legende was het een idee van een paar makkers in een sauna. Het eerste product dat ze wilde maken was roggewhisky. En terwijl hun whisky lag te rijpen viel hun euro dat er rekeningen dienden betaald te worden, dus stookten ze ook gin. Sindsdien hebben ze ook een roomlikeur aan hun lijn toegevoegd, ondanks het feit dat hun best verkopende product in 2020… hand sanitizer was. Ook van rogge gestookt, overigens. Soit, wat ik vandaag van deze jonge kerels proef is een prijswinnende gin, nl. de Koskue, die drie maanden rijpte op nieuwe Amerikaanse eik, wat hem zijn gouden kleurtje meegaf. Koskue is trouwens een dorp op zo’n 200km ten noordwesten van Helsinki, maar dit volledig terzijde.

De eik is op de neus onmiskenbaar. Dat wordt mooi aangevuld met frisse toetsen van appelsienschillen, een flink florale toets (denk madeliefjes en jasmijn, maar ook sparrenbomen), citroengras en honing met een hint van kaneel en peper. Bijzonder uitnodigende neus, moet ik bekennen.

Het leuke aan deze gin is dat hij op smaak aardig verschilt van de klassieke. Dat moet wel de rogge zijn, toch? Ik krijg een lekker warme, kruidige gin over de lippen die me aan een spar doet denken, maar tegelijkertijd flink romige toetsen van honing biedt. De kruiden doen me denken aan karwij, kaneel en peper, maar de hoofdrol is weggelegd voor anijszaad. Best veel citrus op smaak en licht drogend.

Dat zet zich mooi verder in de afdronk, die je mond helemaal droog achterlaat.

Een gin die echt wel puur tot zijn recht komt, eventueel met een ijsblokje in.

GIN & TONIC

Maar… wie gin zegt, zegt tonic. Ik kon het niet laten. Maar ik hou het wel erg eenvoudig, want deze gin heeft niet veel nodig. Enkel veel ijs, wat jeneverbesjes en appelsienzeste en dan een neutrale tonic, in mijn geval de ‘gewone’ Fever Tree. Op de neus is het naaldwoud nu echt niet meer weg te denken. Plezant en uniek, echt. Daarnaast is hij wat snoeperig zoet geworden en doet hij wat aan aspartaam denken. Klink minder aantrekkelijk dan het is, hoor, want deze G&T is erg lekker en romig.

Bedankt, Bob! Dat was plezant en uitzonderlijk.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).