Bottelaar: DenHool Distillery
Regio: Nederland
Fles: Lockdown Gin 2020, OB 2020, 480 bts
Kleur: clear
ABV: 43.5%

Hop

Whiskyliefhebbers hebben wellicht al gehoord van de DenHool single malt. Bierliefhebbers kennen DenHool dan weer vooral van de Drenstsche Schans. Gert, eigenaar van, had flink wat bier klaar staan voor zijn jaarlijkse bierfestivals, maar de lockdown gooide roet in het eten en een grote partij van zijn bieren liep tegen de vervaldatum aan. Dus maakte hij van een noodzaak een deugd en stookte het bier af – met toevoeging van jeneverbes, korianderzaad, zoethout, engelwortel, iriswortel, sinaasappelschil, kalmoes en munt – tot een licht hoppige gin. Die kreeg de erg toepasselijke naam Lockdown mee.

De neus is erg fris en zomers en relatief klassiek. De jeneverbes en citrustoetsen domineren, waardoor dit een erg goeie gin wordt om puur te drinken. Het feit dat hij van bier werd afgestookt is te merken aan een mooie toets van hop. Om één of andere reden moet ik aan een dennenbos denken. En hij heeft ook iets wat me aan new make doet denken en dat is altijd prettig (voor mij). Ik vind dit een erg leuke neus.

Bijzonder fris en monter op de tong. Citrus en zoethout leiden, de munt geeft hem een frisse lift en de hop zorgt voor een zacht – erg zacht – bittertje. Het alcoholpercentage is precies goed. Drink vlotjes weg.

Kan een gin een lange finish hebben? Jazeker!

Leuk verhaal dat zicht vertaalt in een nog leukere gin. Dit is het soort gin dat ik met een ijsblokje op mijn zonovergoten terras op mijn gemakje naar binnen giet. Om blij van te worden.

GIN & TONIC

Voor mijn zomerse aperitiefje voegde ik er naast ijs enkel en alleen wat citroen- en limoenzeste aan toe en vulde hem aan met een relatief neutrale, maar prettig bruisende tonic aan toe, namelijk de Thomas Henry tonic water.

Een erg klassieke G&T, zeker weten, maar dat vind ik nou net het prettigst.

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).