Distilleerderij: Asbach Uralt
Regio: Duitsland
Fles: Asbach Uralt 21 Year Old
Kleur: brons
ABV: 40%

Weinbrand

Asbach Uralt is een brandewijn – ook wel brandy of weinbrand – met andere woorden een wijndistillaat. Weinbrand is overigens wettelijk beschermd in Duitsland en dit al sinds 1971. Het moet aan hoge eisen voldoen om die naam te mogen dragen. Slechts een bepaald aantal druiven mag gebruikt worden en de rijping moet minimaal voor 85% in Duitsland gebeuren. Hugo Asbach leerde het distilleren in Frankrijk en opende zijn eigen distilleerderij in Rüdesheim am Rhein in 1892. De druiven die hij gebruikt komen uit het Franse departement Charente, niet ver van de plaats Cognac. Hij distilleert twee keer in koperen pot stills en laat het daarna rijpen op vaten uit de Limousin.

Een fijn aroma komt me tegemoet. Dessertwijn met groene druiven, karamel en zelfs wat koffie. Iets van Ricola hoestbonbons en bloedappelsien, toffee en donkere honing.

Op smaak wordt dat mooi verdergezet en krijgt hij zelfs een snoeperig kantje. Het is wat onnozel om te zeggen dat dit me aan cognac doet denken, wat uiteindelijk is het eigenlijk een Duitse cognac, natuurlijk. De toetsen van koffie schemeren mooi door, alsook wat appelsien. Mooie, intense smaken.

De afdronk is lekker lang, zacht gekruid en warm.

Erg lekkere Weinbrand die iets minder scherp uit de hoek komt dan menig cognac. Pakweg 140 EUR. Bedankt, Gunther!

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).