Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Brandy: Asbach Uralt 125 Year Jubiläums Edition

Tasting Notes Posted on wo, maart 31, 2021 16:28:08

Distilleerderij: Asbach Uralt
Regio: Duitsland
Fles: Asbach Uralt 125 Year Jubiläums Edition
Kleur: koper
ABV: 41.8%

Berlijn

Om de 125 verjaardag van de distilleerderij te vieren, lanceerde Asbach Uralt in 2017 een speciale jubileumseditie op een iets hoger alcoholpercentage. Wist je trouwens dat Asbach naast deze Weinbrand ook nog andere spirits en zelfs chocolade produceert? Het was overigens Hugo Asbach zelve die de term Weinbrand lanceerde. Sinds 1911 gebruikte hij alleen nog die term op zijn label en in 1923 werd het zelfs een officiële classificatie voor Duitse brandewijn.

Op de neus is hij erg zoet en doet me onmiddellijk aan Werther’s Echte denken. Flink wat toffee en karamel. Daaronder een zachte toets van karnemelk en honing. Hint van koffie op de achtergrond.

De body is eerder licht, maar niet waterachtig. Op smaak is hij zacht, zoet, zo goed als verstoken van kruiden en fruitig op appelsien en gebakken appels. Minder uitgesproken dan de 21 Year Old, maar dat hoeft niet te verbazen. Deze is wellicht een pak jonger.

Middellange, zoete, kruidig afdronk.

Wist je dat ze dit in bars in Berlijn serveren met cola? Of bij de koffie? Doe mij dat tweede maar. Pakweg 120 EUR. Bedankt, Gunther!

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Brandy: Asbach Uralt 21 Year Old

Tasting Notes Posted on wo, maart 31, 2021 06:27:08

Distilleerderij: Asbach Uralt
Regio: Duitsland
Fles: Asbach Uralt 21 Year Old
Kleur: brons
ABV: 40%

Weinbrand

Asbach Uralt is een brandewijn – ook wel brandy of weinbrand – met andere woorden een wijndistillaat. Weinbrand is overigens wettelijk beschermd in Duitsland en dit al sinds 1971. Het moet aan hoge eisen voldoen om die naam te mogen dragen. Slechts een bepaald aantal druiven mag gebruikt worden en de rijping moet minimaal voor 85% in Duitsland gebeuren. Hugo Asbach leerde het distilleren in Frankrijk en opende zijn eigen distilleerderij in Rüdesheim am Rhein in 1892. De druiven die hij gebruikt komen uit het Franse departement Charente, niet ver van de plaats Cognac. Hij distilleert twee keer in koperen pot stills en laat het daarna rijpen op vaten uit de Limousin.

Een fijn aroma komt me tegemoet. Dessertwijn met groene druiven, karamel en zelfs wat koffie. Iets van Ricola hoestbonbons en bloedappelsien, toffee en donkere honing.

Op smaak wordt dat mooi verdergezet en krijgt hij zelfs een snoeperig kantje. Het is wat onnozel om te zeggen dat dit me aan cognac doet denken, wat uiteindelijk is het eigenlijk een Duitse cognac, natuurlijk. De toetsen van koffie schemeren mooi door, alsook wat appelsien. Mooie, intense smaken.

De afdronk is lekker lang, zacht gekruid en warm.

Erg lekkere Weinbrand die iets minder scherp uit de hoek komt dan menig cognac. Pakweg 140 EUR. Bedankt, Gunther!

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).