Distilleerderij: Asbach Uralt
Regio: Duitsland
Fles: Asbach Uralt 125 Year Jubiläums Edition
Kleur: koper
ABV: 41.8%

Berlijn

Om de 125 verjaardag van de distilleerderij te vieren, lanceerde Asbach Uralt in 2017 een speciale jubileumseditie op een iets hoger alcoholpercentage. Wist je trouwens dat Asbach naast deze Weinbrand ook nog andere spirits en zelfs chocolade produceert? Het was overigens Hugo Asbach zelve die de term Weinbrand lanceerde. Sinds 1911 gebruikte hij alleen nog die term op zijn label en in 1923 werd het zelfs een officiële classificatie voor Duitse brandewijn.

Op de neus is hij erg zoet en doet me onmiddellijk aan Werther’s Echte denken. Flink wat toffee en karamel. Daaronder een zachte toets van karnemelk en honing. Hint van koffie op de achtergrond.

De body is eerder licht, maar niet waterachtig. Op smaak is hij zacht, zoet, zo goed als verstoken van kruiden en fruitig op appelsien en gebakken appels. Minder uitgesproken dan de 21 Year Old, maar dat hoeft niet te verbazen. Deze is wellicht een pak jonger.

Middellange, zoete, kruidig afdronk.

Wist je dat ze dit in bars in Berlijn serveren met cola? Of bij de koffie? Doe mij dat tweede maar. Pakweg 120 EUR. Bedankt, Gunther!

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).