Bottelaar: Kintra & The Whisky Mercenary
Regio: Jamaica
Fles: Sample Seventeen Pot Still Rum
Kleur: clear
ABV: 60.5%

Funky & Bold

In tegenstelling tot Sample Eleven is deze Sample Seventeen géén blended rum maar een pot still rum van één enkele Jamaicaanse distilleerderij waarvan de naam geheim moet blijven. Laat ik u enkel verklappen dat hij werd samengesteld uit vier verschillende pot stills, 2 van Forsyths uit Schotland, één van Vendome uit Kentucky en één van T&T Engineering uit Zuid-Afrika. Zoek het verder maar uit. Hij werd versneden naar 60.5% (ja, oorspronkelijke sterkte was 85%, stel je voor!). Ready for some funky business?

Ha! Die neus! Als je de stijl niet gewend bent, ben je in staat je wenkbrauwen op te trekken en je glas in de gootsteen leeg te gieten. Was ook mijn eerste reactie toen ik voor het eerst Hampden deze Jamaicaan voorgeschoteld kreeg. Je moet er even aan wennen, maar eens je de stijl weet te waarderen is het hek van de dam. Kaarsvet, ecoline, sap waar olijven in bewaard worden, verfverdunner, plastieken brooddoos en onrijpe ananas. Wat een opluchting dat ik toch tenminste één vrucht kan benoemen!

Op de tong is dit gewoon siroop! Lekker zoet op ananas en iets van kauwgum alvorens de funky toetsen zich weer laten zien. Holalala… anijs, drop, plasticine, flink wat aardse toetsen, iets zilt en vuil dat het geen naam heeft. En op 60,5% is het niet bepaald een makkelijke rum, maar wel erg, erg lekker en funky! Funky & Bold, zoals op de fles staat geblokletterd.

De finish is bijzonder lang en eindigt – gelukkig, zullen sommige denken als ze hem proeven – in een zoetje.

Een smaaksensatie. Een ontdekkingsreis. Funky zonder eind en een smaakbom waar je even niet goed van bent. Maak hier maar eens een daquiri mee als uw schoonmoeder nog eens op bezoek komt. Ze komt gegarandeerd een half jaar niet meer op bezoek!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).