Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Sample Seventeen Pot Still Rum

Tasting Notes Posted on di, maart 30, 2021 16:33:38

Bottelaar: Kintra & The Whisky Mercenary
Regio: Jamaica
Fles: Sample Seventeen Pot Still Rum
Kleur: clear
ABV: 60.5%

Funky & Bold

In tegenstelling tot Sample Eleven is deze Sample Seventeen géén blended rum maar een pot still rum van één enkele Jamaicaanse distilleerderij waarvan de naam geheim moet blijven. Laat ik u enkel verklappen dat hij werd samengesteld uit vier verschillende pot stills, 2 van Forsyths uit Schotland, één van Vendome uit Kentucky en één van T&T Engineering uit Zuid-Afrika. Zoek het verder maar uit. Hij werd versneden naar 60.5% (ja, oorspronkelijke sterkte was 85%, stel je voor!). Ready for some funky business?

Ha! Die neus! Als je de stijl niet gewend bent, ben je in staat je wenkbrauwen op te trekken en je glas in de gootsteen leeg te gieten. Was ook mijn eerste reactie toen ik voor het eerst Hampden deze Jamaicaan voorgeschoteld kreeg. Je moet er even aan wennen, maar eens je de stijl weet te waarderen is het hek van de dam. Kaarsvet, ecoline, sap waar olijven in bewaard worden, verfverdunner, plastieken brooddoos en onrijpe ananas. Wat een opluchting dat ik toch tenminste één vrucht kan benoemen!

Op de tong is dit gewoon siroop! Lekker zoet op ananas en iets van kauwgum alvorens de funky toetsen zich weer laten zien. Holalala… anijs, drop, plasticine, flink wat aardse toetsen, iets zilt en vuil dat het geen naam heeft. En op 60,5% is het niet bepaald een makkelijke rum, maar wel erg, erg lekker en funky! Funky & Bold, zoals op de fles staat geblokletterd.

De finish is bijzonder lang en eindigt – gelukkig, zullen sommige denken als ze hem proeven – in een zoetje.

Een smaaksensatie. Een ontdekkingsreis. Funky zonder eind en een smaakbom waar je even niet goed van bent. Maak hier maar eens een daquiri mee als uw schoonmoeder nog eens op bezoek komt. Ze komt gegarandeerd een half jaar niet meer op bezoek!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Sample Eleven Special Edition

Tasting Notes Posted on di, maart 30, 2021 06:32:39

Bottelaar: Kintra & The Whisky Mercenary
Regio: Caribbean
Fles: Sample Eleven Special Edition
Kleur: oud goud
ABV: 54.8%

Vanille

Sample Eleven is een blended rum, gebotteld door het Nederlandse Kintra en het Belgische The Whisky Mercenary (of is dat dan de Rum Mercenary?). Ik proefde hem al en vond hem erg goed. Maar er is ook een Special Edition gebotteld op 54.8% en die ga ik vandaag proeven. Hun klassieke Sample Eleven – die overigens zijn naam kreeg van het staal dat hun het best beviel – is samengesteld met jonge rums uit Panama, Guyana, Barbados en de Dominicaanse Republiek, aangevuld met ongerijpte pot still rum (later meer hierover) uit Jamaica. Maar we zijn er nog niet. Een niet nader genoemde hoeveelheid 19-jarige Caroni en 27-jarige Enmore gingen ook nog in de mix voor extra complexiteit. Als dat nog niet genoeg was, werd hij voor deze Special Edition ook nog eens een extra jaar gehuwd op een vat van Worthy Park en gebotteld op vatsterkte. Phew!

Lekkere neus waar echt van alles aan de gang is. Het eerste wat me opvalt zijn de funky toetsen van Jamaicaanse rum met zijn lijm en vernis, gevolgd door intense zoetigheid als van kandijsuiker, vanille, karamel en kokos. Verse perzik en sappige abrikozen zijn nooit ver weg. Heerlijke neus.

Op smaak komen het fruit en het hout eerst, flink zoet wederom, maar dan zet de Jamaicaan opnieuw de puntjes op de spreekwoordelijke i met lijm, rubberen laarzen en groene tuinkruiden. Prima gebalanceerd en perfect drinkbaar op deze sterkte, zij het wel dat hij niet voor broekventjes is. Lekker intens, hoor.

De afdronk is fenomenaal goed en doet deze Special Edition echt boven de ‘gewone’ versie uitstijgen. Vanille, vanille en nog eens vanille op het sterfbed.

Als je deze nog ergens kan vinden, laat hem niet staan. Uitstekende rum!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).