Bottelaar: Kintra & The Whisky Mercenary
Regio: Caribbean
Fles: Sample Eleven Special Edition
Kleur: oud goud
ABV: 54.8%

Vanille

Sample Eleven is een blended rum, gebotteld door het Nederlandse Kintra en het Belgische The Whisky Mercenary (of is dat dan de Rum Mercenary?). Ik proefde hem al en vond hem erg goed. Maar er is ook een Special Edition gebotteld op 54.8% en die ga ik vandaag proeven. Hun klassieke Sample Eleven – die overigens zijn naam kreeg van het staal dat hun het best beviel – is samengesteld met jonge rums uit Panama, Guyana, Barbados en de Dominicaanse Republiek, aangevuld met ongerijpte pot still rum (later meer hierover) uit Jamaica. Maar we zijn er nog niet. Een niet nader genoemde hoeveelheid 19-jarige Caroni en 27-jarige Enmore gingen ook nog in de mix voor extra complexiteit. Als dat nog niet genoeg was, werd hij voor deze Special Edition ook nog eens een extra jaar gehuwd op een vat van Worthy Park en gebotteld op vatsterkte. Phew!

Lekkere neus waar echt van alles aan de gang is. Het eerste wat me opvalt zijn de funky toetsen van Jamaicaanse rum met zijn lijm en vernis, gevolgd door intense zoetigheid als van kandijsuiker, vanille, karamel en kokos. Verse perzik en sappige abrikozen zijn nooit ver weg. Heerlijke neus.

Op smaak komen het fruit en het hout eerst, flink zoet wederom, maar dan zet de Jamaicaan opnieuw de puntjes op de spreekwoordelijke i met lijm, rubberen laarzen en groene tuinkruiden. Prima gebalanceerd en perfect drinkbaar op deze sterkte, zij het wel dat hij niet voor broekventjes is. Lekker intens, hoor.

De afdronk is fenomenaal goed en doet deze Special Edition echt boven de ‘gewone’ versie uitstijgen. Vanille, vanille en nog eens vanille op het sterfbed.

Als je deze nog ergens kan vinden, laat hem niet staan. Uitstekende rum!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).