Distilleerderij: Appleton Estate
Regio: Jamaica
Fles: Appleton Estate 21 Year Old
Kleur: brons
ABV: 43%

Klassiek

Appleton Estate ligt op Jamaica in de Nassau-vallei en is al meer dan 265 jaar actief. Deze Appleton Estate rijpte wel degelijk 21 jaar lang – iets wat met andere rums niet altijd het geval is, ondanks wat er op het label staat. Hij werd bovendien gestookt in kleine pot stills. Nadat Master Blender Joy Spence zijn vatting heeft samengesteld, gaat de rum opnieuw twee jaar op vat om de smaken te laten harmoniseren.

Heerlijk zoete neus die onmiddellijk aan de tropische stranden van Jamaica doet denken. Appelsienschillen, cacao, vanille en nootmuskaat brengen je in vervoering.

Lekker olieachtig op de tong. De appelsien keert weer, maar wordt snel en flink overstemt door de cacao die zich ontwikkeld tot origine chocolade met gezouten karamel, nootmuskaat en zachte toetsen van de eik. Iets van koffielikeur en milde houtkruiden. Ik krijg het er helemaal warm van.

Op de middellange afdronk valt me plots vooral de vanille op.

Een klassiek, maar wel mooi gebalanceerd, profiel. Moeilijk om dit niet lekker te vinden. Reken op zo’n 90 EUR. Dankjewel, Gunther.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).