Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Appleton Estate 21 Year Old

Tasting Notes Posted on zo, maart 28, 2021 16:29:19

Distilleerderij: Appleton Estate
Regio: Jamaica
Fles: Appleton Estate 21 Year Old
Kleur: brons
ABV: 43%

Klassiek

Appleton Estate ligt op Jamaica in de Nassau-vallei en is al meer dan 265 jaar actief. Deze Appleton Estate rijpte wel degelijk 21 jaar lang – iets wat met andere rums niet altijd het geval is, ondanks wat er op het label staat. Hij werd bovendien gestookt in kleine pot stills. Nadat Master Blender Joy Spence zijn vatting heeft samengesteld, gaat de rum opnieuw twee jaar op vat om de smaken te laten harmoniseren.

Heerlijk zoete neus die onmiddellijk aan de tropische stranden van Jamaica doet denken. Appelsienschillen, cacao, vanille en nootmuskaat brengen je in vervoering.

Lekker olieachtig op de tong. De appelsien keert weer, maar wordt snel en flink overstemt door de cacao die zich ontwikkeld tot origine chocolade met gezouten karamel, nootmuskaat en zachte toetsen van de eik. Iets van koffielikeur en milde houtkruiden. Ik krijg het er helemaal warm van.

Op de middellange afdronk valt me plots vooral de vanille op.

Een klassiek, maar wel mooi gebalanceerd, profiel. Moeilijk om dit niet lekker te vinden. Reken op zo’n 90 EUR. Dankjewel, Gunther.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Armagnac: Asta Maurice 45 Year Old 1975

Tasting Notes Posted on zo, maart 28, 2021 06:57:39

Bottelaar: Asta Morris
Regio: Frankrijk
Fles: Asta Maurice 45 Year Old 1975/2020, AMF001, 150 bts
Kleur: brons
ABV: 47.9%

Gedistingeerd

Armagnac is het oudste distillaat van Frankrijk. Het bestaat zelfs 200 jaar langer dan cognac. Het is een drank waarvan een document in het archief van het Vaticaan verklaart dat het seniliteit vertraagt. Dat is wellicht de reden waarom mijn goeie vriend Bert Bruyneel – Zotte Bert, dus – wellicht zijn toevlucht tot Armagnac heeft genomen. Alle gekheid op een stokje, zijn bedrijf Asta Morris doet weer een geniale zet, toch? Zijn Rasta Morris heeft de interesse voor rum alleen maar aangewakkerd en ik ben er van overtuigd dat hij met deze – wederom geweldig genaamde – Asta Maurice armagnac ook terug op de kaart zal zetten.

Op de neus… heb geduld. Geef hem wat tijd. Nee, ik druk me verkeerd uit: neem er uitgebreid de tijd voor. Dan zal je beloond worden met heerlijke toetsen van donker fruit in de vorm van pruimen, blauwe druiven, ahornsiroop, kandijsuiker en crème brûlée zoals enkel Angelo van ’t Aards Paradijs hem kan maken. Hint van anijs, hint van honing en hint van absolute klasse.

Fijn mondgevoel. Wederom een mooie toets van pruimen en druiven, aangevuld met een pittige kruidigheid van nootmuskaat, peperbolletjes, gember, zoethout en kruidnagel. Eens de kruiden wat wegdeemsteren, komen de donkerzoete toetsen in vol ornaat tevoorschijn. Je merkt dat je iets uitzonderlijks in je glas hebt.

Zoet, gedistingeerd en licht drogend. Dat is de afdronk in een notendop.

Presenteer dit nooit aan je schoonouders, want dan staan ze elk weekend voor je deur tot je fles leeg is (een reëel risico). Verkrijgbaar voor zo’n 160 EUR en een absolute aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).