Bottelaar: Asta Morris
Regio: Frankrijk
Fles: Asta Maurice 45 Year Old 1975/2020, AMF001, 150 bts
Kleur: brons
ABV: 47.9%

Gedistingeerd

Armagnac is het oudste distillaat van Frankrijk. Het bestaat zelfs 200 jaar langer dan cognac. Het is een drank waarvan een document in het archief van het Vaticaan verklaart dat het seniliteit vertraagt. Dat is wellicht de reden waarom mijn goeie vriend Bert Bruyneel – Zotte Bert, dus – wellicht zijn toevlucht tot Armagnac heeft genomen. Alle gekheid op een stokje, zijn bedrijf Asta Morris doet weer een geniale zet, toch? Zijn Rasta Morris heeft de interesse voor rum alleen maar aangewakkerd en ik ben er van overtuigd dat hij met deze – wederom geweldig genaamde – Asta Maurice armagnac ook terug op de kaart zal zetten.

Op de neus… heb geduld. Geef hem wat tijd. Nee, ik druk me verkeerd uit: neem er uitgebreid de tijd voor. Dan zal je beloond worden met heerlijke toetsen van donker fruit in de vorm van pruimen, blauwe druiven, ahornsiroop, kandijsuiker en crème brûlée zoals enkel Angelo van ’t Aards Paradijs hem kan maken. Hint van anijs, hint van honing en hint van absolute klasse.

Fijn mondgevoel. Wederom een mooie toets van pruimen en druiven, aangevuld met een pittige kruidigheid van nootmuskaat, peperbolletjes, gember, zoethout en kruidnagel. Eens de kruiden wat wegdeemsteren, komen de donkerzoete toetsen in vol ornaat tevoorschijn. Je merkt dat je iets uitzonderlijks in je glas hebt.

Zoet, gedistingeerd en licht drogend. Dat is de afdronk in een notendop.

Presenteer dit nooit aan je schoonouders, want dan staan ze elk weekend voor je deur tot je fles leeg is (een reëel risico). Verkrijgbaar voor zo’n 160 EUR en een absolute aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).