Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn The Kylver Series No. 5, OB 2019, 960 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.0%

Zachte Zeebries

De releases uit de Kylver Series zijn allemaal genoemd naar de Kylver Stone, een grafsteen op Gotland uit de 5e eeuw. Deze 5e expressie, gebotteld in 2019, is een vatting van first fill bourbon en PX sherry vaten.

De neus offreert vooral wit fruit en citroen, maar ook wat eikenhout. Peren, appels, vanille en taart met kriekjes volgen. Fris en fruitig en wat kruidig van het hout. Duidelijk jong, maar het stoort niet. Na enkele minuten verschijnt er ook een maritieme toets. Een zachte zeebries, zeg maar.

Lekker olieachtig en best pikant. Prima verderzetting van de neus met appels, citrusfruit (veel!) en kersen, maar ook flink wat peper, gember en een tikkeltje rokerig. Ook op smaak krijg ik dat zilte element, wat hem diepgang geeft.

De afdronk is best lang te noemen, flink zoet op gekonfijte appelsien, kersensap en kaneel, terwijl de appeltjes de gebakken richting uitgaan en de kruiden lekker lang blijven tintelen.

Goed spul, hoor, zeker als je de leeftijd in acht neemt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).