Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Balvenie Tun 1509 Tasting

Tasting Notes Posted on 26/03/2021 22:48

Hoewel ik Valentijn Klop uit Nederland nog nooit in levende lijve ontmoet heb, heb ik toch het gevoel dat ik hem  ken en dat we vrienden zijn. We hebben al wat whisky uitgewisseld, hij is ook bekend met de bottelingen van MMM en ga zo maar door. Als whisky je gemeenschappelijke taal is, is het niet moeilijk vrienden te worden.

Toen hij op de grote Smoelenboek aankondigde dat hij een tasting wilde organiseren met alle 7 releases van de befaamde The Balvenie Tun 1509 releases, was ik er als de kippen bij. Dat kan niet anders dan legendarisch worden, voel ik nu al.

Voeg daar aan toe dat de presentatie verzorgd zou worden door niemand minder dan Tony ‘de whiskyliefhebber’ Van Rooijen en mijn pret kon al niet meer op. Ik heb Tony voor het eerst – en door omstandigheden ook het laatst – ontmoet op een tasting net over de grens, toen hij nog voor Glen Grant werkte en ik met wat vrienden een online ‘Clan’ wedstrijdje gewonnen had. Tien jaar gelden, verdorie! Wat gaat de tijd toch snel.

Enfin, op vrijdagavond 26 maart zat ik met mijn samples en zeven glaasjes op een rij klaar voor de start. Om 21u00 precies ging de tasting live op YouTube.

Hieronder trakteer ik u op mijn heel persoonlijke en subjectieve, weliswaar beknopte, tasting notes van deze kleppers die in dat grote vat uit Warehouse 24 in hartje Dufftown werden gehuwd.

Balvenie Tun 1509, Batch #1, b. 2014 – 47.1%

Deze eerste batch heb ik ruim 5 jaar geleden voor het eerst aan de lippen gezet. Het was een erg blij weerzien. Waxy neus op honing, overrijpe mango, bloedappelsien en kersen, besprenkeld met nootmuskaat en kaneel. Mierzoet op meer van hetzelfde met wat bitter pompelmoes en flink wat tabak. Lange, warme afdronk op rabarber. Wat een opener! Zalig.
(89/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #2, b. 2015 – 50.3%

Hoewel deze al in 2015 gebotteld werd, duurde het nog tot 2019 alvorens ik hem probeerde. Ook deze kon me ook nu weer erg bekoren. Appelsienen en mandarijnen in donkere honing op de neus, aangevuld met wilde bloemen en abrikozen. Redelijk zesty. Op smaak komen daar nog mirabellen en sultanas aan te pas. Abrikozen ook. Lekker bittertje. Warme, lange afdronk. Bijna zo goed als de eerste batch. Mijn avond kan eigenlijk al niet meer stuk.
(88/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #3, b. 2016 – 52.2%

Qua neus leunt deze mooi aan bij batch 2, maar hij offreert iets van abrikozengebak (carré confituur), appelbeignets en karamel. Wat houtkruiden en rozijnen. Mooie reeks woodspices, ook, die hem wat warmte lijken te geven. Zijdezacht op de tong, maar oh zo heerlijk waxy. Maar die afdronk… dat is klasse! Bijzonder lang, erg kruidig en lekker bevredigend.
(89/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #4, b. 2017 – 51.7%

Hola… is dit de vreemde eend in de bijt? Vooral rood fruit op de neus, besprenkeld met wat bloemsuiker. Pecannoten met ahornsiroop. Gebakken peren. Een vloeibaar dessertje, hoor. Dat wordt mooi verdergezet op smaak, hoewel hij wel een bittertje vertoont dat flirt met nougat, marshmellow en groene tuinkruiden. De afdronk is wederom om duimen en vingers bij af te likken.
(87/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #5, b. 2018 – 52.6%

Deze brengt me op de neus onmiddellijk in vervoering. Citrusfruit, abrikozenjam, herfstbladeren, rozijntjes, vers geboend leder en crème brûléé. Olieachtig op de tong. Appelsien en rozijnen met geel steenfruit en flink wat woodspices. Prikkelt lekker. In de lange afdronk krijg ik Tunesische vijgenconfituur (aanrader) met een bittertje op het sterfbed. Outstanding!!
(90/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #6, b. 2019 – 50.4%

De neus is verdacht zacht en licht op honing, pruimen, wilde bloemen en noten. Dennenappels. Op smaak valt me op dat hij iets scherper is dan zijn broertjes, maar tevens iets minder diepgang vertoont. Vanillevla met rozijntjes, gebakken banaan en digestiefkoekjes. Bananenchips op het sterfbed. Goed hoor. Versta me dus niet verkeerd, dit is een dijk van een whisky! Maar hij staat natuurlijk wel in een rijtje met niets anders dan kleppers, hé.
(86/100)

Balvenie Tun 1509, Batch #7, b. 2020 – 52.4%

De moeilijkste van de reeks? Zoetzure neus op maraschino kersen, geroosterde mout, potloodslijpsel en Oosterse kruiden. Buitenbeentje. De alcohol laat zich wel voelen. Dan wordt hij snoeperig zoet op bloedappelsien, kersen en ananaskubusjes. Wordt beter vanaf de tweede slok. Lekker pittig gekruid, hoor. Lange afdronk met een bittertje op het sterfbed. Scherp!
(86/100)

Goh… wat een avond! Niet alleen een gezellige ‘babbel’ (via chat) met Tony en Valentijn, maar natuurlijk vooral heerlijke whisky geproefd. Waar krijg je nog de kans om zo’n prachtige reeks head-to-head te zetten? Wetende dat deze flessen stuk voor stuk ondertussen makkelijk zo’n 300 EUR of meer kosten, was dit wel een hele unieke gelegenheid om deze aan een betaalbare manier te ontdekken.

Daarom wederom een groot woord van dank aan Valentijn voor zijn generositeit. Ik vond het absoluut top.

Mocht je nog zo’n reeksje willen doen… count me in!

May the Malt be with you.



Wolfburn The Kylver Series No. 5

Tasting Notes Posted on 26/03/2021 16:39

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn The Kylver Series No. 5, OB 2019, 960 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.0%

Zachte Zeebries

De releases uit de Kylver Series zijn allemaal genoemd naar de Kylver Stone, een grafsteen op Gotland uit de 5e eeuw. Deze 5e expressie, gebotteld in 2019, is een vatting van first fill bourbon en PX sherry vaten.

De neus offreert vooral wit fruit en citroen, maar ook wat eikenhout. Peren, appels, vanille en taart met kriekjes volgen. Fris en fruitig en wat kruidig van het hout. Duidelijk jong, maar het stoort niet. Na enkele minuten verschijnt er ook een maritieme toets. Een zachte zeebries, zeg maar.

Lekker olieachtig en best pikant. Prima verderzetting van de neus met appels, citrusfruit (veel!) en kersen, maar ook flink wat peper, gember en een tikkeltje rokerig. Ook op smaak krijg ik dat zilte element, wat hem diepgang geeft.

De afdronk is best lang te noemen, flink zoet op gekonfijte appelsien, kersensap en kaneel, terwijl de appeltjes de gebakken richting uitgaan en de kruiden lekker lang blijven tintelen.

Goed spul, hoor, zeker als je de leeftijd in acht neemt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Whistler 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 26/03/2021 06:38

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 10 Year Old, OB 2016, Bourbon & Oloroso Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Kauwgom & Cuberdons

Ik proefde eerder al wat Iers spul van The Whistler, maar onlangs kreeg ik een sampe van deze 10-jarige van mijn makker Manny. ‘How The Years Whistle By’ pronkt er op het label. Beetje vreemd als je weet dat dit niet door Boann Distillery zelf werd gestookt, maar elders aangekocht. Soit. The proof of the pudding enzovoorts. Aan de slag.

De neus is goed hoor. Lekker veel fruit zoals abrikozen, meloen en overrijpe banaan, flink wat appelsienschillen en bloemige honing. Zeer toegankelijk. Enkel een licht metalige toets helemaal op de achtergrond doet wat afbreuk aan zijn frisheid.

Helaas, net zoals bij de 5-jarige die ik eerder proefde, kan hij de belofte van de neus op smaak niet volhouden. Het fruit keert weer, maar wordt overstemt door enerzijds een snoeperige toets als van kauwgom en cuberdons, terwijl een erg zoetzure toets als van pompelmoes de teugels in handen neemt. Gezouten karamel en aspartaam krijgen de bovenhand. Hij wordt tevens een tikkeltje alcoholisch, wat ik betreur.

De afdronk is middellang op kruidige eik met iets van walnoten en pruimtabak op het einde. Maar hij sterft een verrassend zilte dood… is dat ketchup? Vreemd en niet helemaal bevredigend.

Aanzienlijk beter dan wat ik al proefde, maar nog steeds niet top. Zo tussen de 40 en de 60 EUR, afhankelijk van waar je shopt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).