Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 10 Year Old, OB 2016, Bourbon & Oloroso Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Kauwgom & Cuberdons

Ik proefde eerder al wat Iers spul van The Whistler, maar onlangs kreeg ik een sampe van deze 10-jarige van mijn makker Manny. ‘How The Years Whistle By’ pronkt er op het label. Beetje vreemd als je weet dat dit niet door Boann Distillery zelf werd gestookt, maar elders aangekocht. Soit. The proof of the pudding enzovoorts. Aan de slag.

De neus is goed hoor. Lekker veel fruit zoals abrikozen, meloen en overrijpe banaan, flink wat appelsienschillen en bloemige honing. Zeer toegankelijk. Enkel een licht metalige toets helemaal op de achtergrond doet wat afbreuk aan zijn frisheid.

Helaas, net zoals bij de 5-jarige die ik eerder proefde, kan hij de belofte van de neus op smaak niet volhouden. Het fruit keert weer, maar wordt overstemt door enerzijds een snoeperige toets als van kauwgom en cuberdons, terwijl een erg zoetzure toets als van pompelmoes de teugels in handen neemt. Gezouten karamel en aspartaam krijgen de bovenhand. Hij wordt tevens een tikkeltje alcoholisch, wat ik betreur.

De afdronk is middellang op kruidige eik met iets van walnoten en pruimtabak op het einde. Maar hij sterft een verrassend zilte dood… is dat ketchup? Vreemd en niet helemaal bevredigend.

Aanzienlijk beter dan wat ik al proefde, maar nog steeds niet top. Zo tussen de 40 en de 60 EUR, afhankelijk van waar je shopt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).