Distilleerderij: onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 15 Year Old 2005/2020 Lichtburg #1 Marika Single Cask, Rolf Kaspar, Ex-Armagnac Cask #2003, 532 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.5%

Armagnac

Rolf Kaspar is een Duits onafhankelijk bottelaar die al heel wat Ierse whiskey op haar actief heeft staan, voornamelijk gebotteld in samenwerking met Hotel Essener Hof. Deze werd echter gebotteld ter ere van de Lichtburg, een historisch significante en beschermde bioscoop in hartje Essen, die haar deuren opende in oktober 1928 en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde voor de Duitse propagandamachine. Wat deze Ierse whiskey speciaal maakt, is dat hij rijpte op een voormalig Armagnac vat.

Hola, dat is een speciale neus. Je merkt onderliggend wel dat het een Ier is met toetsen van tropisch fruit en honing, maar dit wordt hier toch overstemt – wat geen probleem is, overigens – door licht aangebrande appelmoes (ik spreek uit ervaring, let’s not go there), zwarte bessen en overrijpe pruimen. Een karranvracht aan kaneel en vanille. Mier- en mierzoet. Maar het werkt, zeker weten!

Zalig volle body. Erg rond en rijk. Meteen weer die heerlijke tropische toetsen als van ananas op de BBQ, banaan, pruimen en abrikozen, maar ook een zoetzure toets als van pompelmoes, alvorens de kruiden hun ding doen. Kaneel en kruidnagel en nog geen klein beetje ook. Het geeft deze whiskey zowel gewicht als punch. De sterkte is nagenoeg perfect.

De finish is lang, zoet, warm, bevredigend.

Goh, dit is smullen. En als ik een gokje zou mogen wagen: Bushmills. Ik steek er mijn hand voor in ’t vuur (maar hou zalf voor de zekerheid bij de hand). Merci, Benny, dit was een smaakfestijn.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).