Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 16 Year Old Rum Cask, OB 2020 for Prima Vinum & Dram 242, Cask #12, 204 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.6%

Tropen

De Vlaamse whiskyshops Prima Vinum en Dram 242 hebben de handen in elkaar geslagen om dit single cask van Teeling – een rumvat, nota bene – te bottelen. Ik durf het al bijna niet meer te zeggen, maar het was wederom whiskygabber Benny – de grootste fan van Ierse whiskey in het algemeen en Teeling in het bijzonder die ik ken – die me van dit sample voorzag. Waarvoor dank!

Heerlijk fruitige neus die je meteen naar de tropen transporteert. Kokosnoot, perzik, appelsien, jonge ananas, bruine suiker en een prachtige toets van eik. Toasted oak, zoals ze zeggen. Iets van menthol op de achtergrond wat hem nog een frisse lift geeft. Nog een hint van witte chocolade en het plaatje is compleet. Ik ben nu al fan!

Komt heerlijk zacht binnen. Ik krijg nu eerst het hout, dat onmiddellijk zorgt voor een zachte kruidigheid van zwarte peper en gekonfijte gember. Dan komt het fruit… kokosnoot, perzik, appelsien… prima verderzetting van de neus en een smaak waar ik blij van wordt.

De afdronk mocht wat mij betreft nog wat langer zijn. Maar lekker is hij alvast: fruitig, kruidig en warm.

Geen flauw idee welk rum-vat Teeling hier voor gebruikte, maar de invloed die het had op de spirit is nagenoeg perfect. Niet dominant, maar net genoeg om het typische DNA van Teeling wat extra zoetjes mee te geven. Nog voorradig bij Prima Vinum voor 122 EUR. Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).