Distilleerderij: onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 15 Year Old 2002/2018 for The Whisky Fair 2019
Kleur: witte wijn
ABV: 51.2%

Citrus

Ik mis de Whisky Fair in het Duitse Limburg. Zowel in 2020 als dit jaar gooit corona roet in het eten, maar aan 2019 hou ik warme herinneringen over. Niet in het minst omwille van deze geweldige Ierse whiskey die speciaal door The Whisky Agency werd gebotteld voor het festival. Aan het kleurtje te zien, was het niet de eerste keer dat dit vaatje werd gebruikt: zo bleek is hij.

Zacht op de neus met voornamelijk citrusfruit. Denk citroen, limoen en yuzu. Daaronder zit een erg zachte kruidigheid en een tikkeltje vanille. Maar echt heel bescheiden, waardoor deze fris fruitig en helder ruikt. Fanta Lemon op steroïden, maar zo clean. Nog een snuifje kristalsuiker ook. Na enkele ogenblikken ademen komt er papaya en sterfruit aan te pas.

Op de tong is hij zo zacht als de billen van een baby en maakt een lichte kruidigheid zich even meester van je smaakpapillen: gember, kinine en peper. Maar dan komt het fruit mooi naar voren – wederom de nadruk op citrusfruit. Best cool (heb je ’m?).

De middellange afdronk is bijzonder clean. Wederom één en al citrus. Dat is echt het leitmotif van deze Ier.

Een zalig aperitief. Bedankt, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).