Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 13 Year Old 2007/2020 Old Particular, Douglas Laing for Prima Vinum, Sherry Butt #DL13957
Kleur: koper
ABV: 46.2%

Brésillienne

Prima Vinum uit Lommel selecteerde bij Douglas Laing een sherry butt dat in 2007 te slapen werd gelegd, gevuld met spirit van de minder bekende Miltonduff distilleerderij. In augustus vorig jaar liet hij het speciaal voor zijn shop bottelen.

Donkerzoete, fruitige en romige neus op broodpudding, rozijnen, kandijsuiker en gezoete karnemelk. Wat snuiftabak, melkchocolade, Brésilienne nootjes, gepofte tamme kastanjes en popcorn met karamel. Vloeibaar dessertje.

Hij is stroperig op de tong, je kan hem bijna kauwen. Onmiddellijk mierzoet en pikant op kruidnagel en chili peper. Wederom rozijntjes, maar nu mooi aangevuld met gekonfijte appelsienschillen, nectarines en meer noten dan de neus aankondigde. Heerlijk rond en rijk. Ik had hem qua alcoholpercentage hoger ingeschat.

Lange, zoete afdronk met een zachte kruidigheid die lang blijft hangen. Niks drogend en geen bittertje op het sterfbed, maar pittige zoetigheid.

Heerlijk zoete en aromatische Speysider zoals we er de afgelopen maanden wel meer gezien hebben, maar je wordt dit nooit moe. Het is gewoon fantastisch lekker spul.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).