Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 12 Year Old 2005/2018, Reserve, Gordon & Macphail, Whiskywarehouse Exclusive, Cask #15601007, 253 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.1%

Maggimix

Wie Whiskywarehouse zegt, zegt Eric Vermeire, de immer sympathieke importeur van Gordon & Macphail, Wolfburn, Clan Denny en Murray McDavid voor België. In 2018 liet hij exclusief voor zijn zaak deze 13-jarige Aultmore bottelen in de Reserve reeks van G&M.

Erg herbale neus op groene tuinkruiden, Maggimix en appelsap. Tegelijkertijd krijg ik ook wat beboterde witte toast, gestoofde rabarber en perensiroop. Hij heeft ook een vuil kantje, als u begrijpt wat ik bedoel. In whiskyspeak is dat over het algemeen een compliment. Dat is het hier ook. Limoen en kruisbessen verschijnen na wat blootstelling aan zuurstof. Alsook iets van getoaste eik.

De body is aan de lichte kant. Het herbale tekent wederom present en evolueert erg snel richting vermolmd hout. Lekker! Het fruit gaat nu eerder de gekonfijte kant op, met appelsienschillen vooraan, gevolgd door gebakken appels en iets van pompelmoes die voor een zure en bittere toets zorgt. Wat woodsmoke, zwarte peper en gember maken hem lekker warm.

De afdronk is middellang, warm en blijft lang nazinderen.

Erg mooie Aultmore, maar helaas al lang nergens meer te vinden. Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).