Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Flanders Whisky Battle II

Events Posted on 12/03/2021 21:50

Eind januari nam ik deel aan de eerste editie van deze leuke online tasting, georganiseerd door twee bevriende whiskyclubs, Art Malts en Ypres Whisky Friends.

Aangezien ik beide whiskyclubs goed ken – én de battle niet echt een battle is, toch? Je weet immers niet welke whisky’s door het bestuur vooraf werden uitgezocht – was het moeilijk kiezen. Gelukkig is er nu deze tweede editie. En terwijl ik in januari aansloot bij de Ypres Whisky Friends, koos ik deze keer de kant van Art Malts. Kwestie van de spreekwoordelijke kerk in het midden te houden.

Enfin, ik hield me klaar voor een leuke battle dus, tussen de Leiestreek (jeej!) en de Westhoek (booh!). Mijn doosje met de samples werd zelfs persoonlijk bezorgd en op vrijdag 12 maart om 20u stipt begon de uitzending op de Smoelenboek. Gastheer van dienst was wederom de immer sympathieke, wandelende whisky encyclopedie Lucas Van Uytven.

Voor alle duidelijkheid, de flesjes waren niet gelabeld, dus je wist niet op voorhand welke whisky in welk flesje zat, noch welke club welke whisky geselecteerd had. Spannend, toch? Nou ja, vooral erg leuk.

Drie rondes stonden op het programma: de manzanilla battle, de PX battle en de bourbon battle. Maar eerst een welkomstdrammetje.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – bevindingen.

Black Bull 10 Year Old – 50%

De welcoming dram begon ietwat old school op de neus, maar weliswaar mierzoet. Sultanas gewikkeld in natte kranten. Flink wat woodsmoke en groene tuinkruiden. Kruidig op smaak met duidelijke sherrytoetsen, kruidnagel en karamel. Warme afdronk op zwarte peper en een karrenvracht aan karamel. De smaakpapillen zijn wakker!

Battle 1: The Manzanilla Battle

Bunnahabhain 11 Year Old 2008/2020 Warehouse No 9 – 52.3%

Zoet, kruidige neus op houtschaafsel, cacao en banaan, met wat zwarte peperbolletjes. Kersensap en de schil van Pink Lady appels. Stroperig op de tong met een mooie, zoetzure toetsen als van pompelmoes met zwarte bessen en roggebrood. Flink wat peper en nootmuskaat. Lekker lange, warme, kruidige afdronk. Heerlijk. (86/100)

VERSUS

Glen Moray 11 Year Old 2009/2020 Cask #5775 – Valinch & Mallet – 53.4%

Lentefrisse neus op aalbessen, vlierbloesems en groene druiven. Boterbloempjes en perensiroop Hint van dessertwijn. Sirop de Liège op de tong, maar wel wat alcoholisch. Trekt wat droog op de tannines van het hout. Middellange, drogende afdronk met een pittig bittertje op het sterfbed. Prachtige whisky. (88/100)

Battle 2: The PX Battle

Glen Spey 13 Year Old 2006/2020 PX Puncheon #4828 – Infrequent Flyers – 57.5%

Ongemeen heerlijke neus op rood fruit allerhande. Cassis en kersen, pruimen en een hint van een mooie ruiker bloemen. Volle, romige smaak op meer rood fruit met tevens een flinke toets van menthol die hem een frisse lift geeft. Wel erg krachtig, hoor. Lange, tintelende afdronk die erg bevredigend is. Topwhisky! (88/100)

VERSUS

BenRiach 17 Year Old 1998/2015 PX Puncheon #6395 Batch 15 – 57.5%

Donkerzoete neus op gebakken appels met kaneel, vermolmd hout en warme vanillepudding. Mooie toets van hars. Zijdezacht op de tong met donkerzoet fruit, een verrassend zilt randje en dan een stevige kruidigheid. Een toets van munt die hem een frisse lift geeft, maar het blijft een sherrymonster. Lange, drogende en mierzoete afdronk met laurierblaadjes op het sterfbed. Hemels! (87/100)

Battle 3: The Bourbon Battle

Speyburn 11 Year Old 2008/2020 Refill Bourbon Barrel #560 – Gordon & Macphail – 59.7%

Dartele spring-in-het-veld neus op groene appeltjes en vanille en bananenchips. Op smaak meer van ’t zelfde, maar wel met een flinke rokerigheid. Toasted oak met serieus wat kruiden. Lange, warme en verrassend rokerige afdronk. (85/100)

VERSUS

Glenburgie 22 Year Old 1995/2017 Hogshead #6532 – Signatory Vintage – 57.7%

Mooie neus op Reine Claude, houtschaafsel, kiwi en appeltjes. Vanille, appelsienmarmelade en appelsap. Tikkeltje floraal. Mooi. Kruisbessen, perzik, mirabellen en rozenwater op de tong, met een geweldig bittertje alsof ik op de pit van een pompelmoes bijt. De afdronk is middellang op mirabellen en een hint van koude koffie. (87/100)

De battle werd gewonnen door Ypres Whisky Friends. Ik zat dus weer in de verkeerde clan…. Maar eigenlijk hebben natuurlijk de deelnemers gewonnen, want we hebben echt goeie whisky voorgeschoteld gekregen, echt waar!

Kudos aan de organisatie die dat vlekkeloos heeft gepresenteerd. Ik was wederom erg gecharmeerd door de verschillende media die Lucas & Co voorstelden.

Proficiat, gasten! Jullie gaan voor de zomer nog een derde battle organiseren, toch?

May the malt be with you!

 



Aultmore 13 Year Old 2005 Gordon & Macphail Reserve for Whiskywarehouse

Tasting Notes Posted on 12/03/2021 16:32

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 12 Year Old 2005/2018, Reserve, Gordon & Macphail, Whiskywarehouse Exclusive, Cask #15601007, 253 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.1%

Maggimix

Wie Whiskywarehouse zegt, zegt Eric Vermeire, de immer sympathieke importeur van Gordon & Macphail, Wolfburn, Clan Denny en Murray McDavid voor België. In 2018 liet hij exclusief voor zijn zaak deze 13-jarige Aultmore bottelen in de Reserve reeks van G&M.

Erg herbale neus op groene tuinkruiden, Maggimix en appelsap. Tegelijkertijd krijg ik ook wat beboterde witte toast, gestoofde rabarber en perensiroop. Hij heeft ook een vuil kantje, als u begrijpt wat ik bedoel. In whiskyspeak is dat over het algemeen een compliment. Dat is het hier ook. Limoen en kruisbessen verschijnen na wat blootstelling aan zuurstof. Alsook iets van getoaste eik.

De body is aan de lichte kant. Het herbale tekent wederom present en evolueert erg snel richting vermolmd hout. Lekker! Het fruit gaat nu eerder de gekonfijte kant op, met appelsienschillen vooraan, gevolgd door gebakken appels en iets van pompelmoes die voor een zure en bittere toets zorgt. Wat woodsmoke, zwarte peper en gember maken hem lekker warm.

De afdronk is middellang, warm en blijft lang nazinderen.

Erg mooie Aultmore, maar helaas al lang nergens meer te vinden. Dankjewel, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Aultmore 12 Year Old Foggie Moss

Tasting Notes Posted on 12/03/2021 06:31

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 12 Year Old Foggie Moss, OB 2014, Refill hogsheads
Kleur: stro
ABV: 46%

Less is More

In een poging om haar distilleerderijen wat meer in de kijker te zetten, lanceerde John Dewar & Sons in 2014 de reeks ‘The Last Great Malts’ met releases van Royal Brackla, The Deveron (ook wel Glen Deveron, dus eigenlijk van de Macduff distilleerderij), Aulmore, Craigellachie en Aberfeldy. Deze Aultmore 12 Year Old Foggie Moss is genoemd naar de heuvels ten noorden van de distilleerderij waarin de Burn of Auchinderran ontspringt, de grote stroom waarvan Aultmore het water gebruikt bij de productie. Aultmore betekent overigens ‘grote stroom’ en zo is de cirkel mooi rond. Proeven!

Frisse neus op appels en vanille, honing en geel fruit, verstoken van kruiden. Beetje limoen, steentjes in de zon, verse rabarber. Complex is hij niet, maar lekker ruiken doet hij vast en zeker.

De body is oké. Onmiddellijk zoet en fruitig op wederom limoen en rabarber, aangevuld met honing, perensiroop, vers ananassap en groene tuinkruiden. Dit alles rond een lekker moutig hart. Een zacht pepertje verschijnt om hem wat kracht bij te zetten.

Hij blijft verrassend lang hangen. Wederom appels, maar nu ook iets van noten. Een bittertje op het sterfbed.

Less is more. Prima entry level Aultmore. Zo rond de 50 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).