Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 12 Year Old Foggie Moss, OB 2014, Refill hogsheads
Kleur: stro
ABV: 46%

Less is More

In een poging om haar distilleerderijen wat meer in de kijker te zetten, lanceerde John Dewar & Sons in 2014 de reeks ‘The Last Great Malts’ met releases van Royal Brackla, The Deveron (ook wel Glen Deveron, dus eigenlijk van de Macduff distilleerderij), Aulmore, Craigellachie en Aberfeldy. Deze Aultmore 12 Year Old Foggie Moss is genoemd naar de heuvels ten noorden van de distilleerderij waarin de Burn of Auchinderran ontspringt, de grote stroom waarvan Aultmore het water gebruikt bij de productie. Aultmore betekent overigens ‘grote stroom’ en zo is de cirkel mooi rond. Proeven!

Frisse neus op appels en vanille, honing en geel fruit, verstoken van kruiden. Beetje limoen, steentjes in de zon, verse rabarber. Complex is hij niet, maar lekker ruiken doet hij vast en zeker.

De body is oké. Onmiddellijk zoet en fruitig op wederom limoen en rabarber, aangevuld met honing, perensiroop, vers ananassap en groene tuinkruiden. Dit alles rond een lekker moutig hart. Een zacht pepertje verschijnt om hem wat kracht bij te zetten.

Hij blijft verrassend lang hangen. Wederom appels, maar nu ook iets van noten. Een bittertje op het sterfbed.

Less is more. Prima entry level Aultmore. Zo rond de 50 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).