Brouwerij: Spencer Brewery
Regio: USA
Fles: Spencer Trappist Holiday Ale
Kleur: roodbruin
ABV: 9%

Pair with Family & Friends

De tijd vliegt, amai. Het was al van 2016 geleden dat ik deze eerste en tot-nog-toe enige Amerikaanse trappist leerde kennen, dankzij mijn makker Marc. Wat ik vandaag proef – u weet dat het altijd even duurt voordat tasting notes verschijnen – wat een veelproever lijden kan – maar het is wel degelijk kerstavond – is een Trappist Holiday Ale, die in november 2015 voor het eerst verscheen. Ik vind het geweldig dat de Amerikaanse monniken aanraden om hun bier te combineren met… familie & vrienden. Schitterend. Hij schenkt roodbruin met een kleine, beige kraag die erg snel wegtrekt en slechts een film op het bier achterlaat.

Pruimen, rabarber, koffie, cuberdons, rozijnen… allerhande uitnodigende, donkere aroma’s komen mij tegemoet. Er zit ook wat karamel in, besprenkeld met wat kaneel en nootmuskaat.

Zoetzuur op smaak, met de nadruk op zoet. Rood fruit bij de vleet en minder donker dan de neus aankondigde. Nu krijg ik pruimen, frambozen, rode bessen, maar ook iets van noten en zelfs melasse. Slechts een licht bittertje. Lekker fris en toch romig tegelijkertijd. Ondanks de 9% gaat deze vlot binnen zonder ‘boozy’ over te komen.

In de afdronk krijg ik nog wat chocolade en vlierbessen.

Prima kerstbier dat perfect bij mijn gourmet paste.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).