Ian Buxton schreef een handige whiskygids die een slimme invalshoek kent. In plaats van de platgetreden paden opnieuw te bewandelen geeft hij een proeversgids die ‘haalbaar’ is voor de meeste liefhebbers.

Hij somt in zijn boekje (in handig zakformaat) 101 whisky’s op die je zou moeten proeven voordat je deze stoffige aardkloot verlaat. Gelukkig – en dat was natuurlijk ook de bedoeling – stelt hij whisky’s voor die ook voor de gemiddelde sterveling bereikbaar zijn, zowel qua prijs als qua beschikbaarheid. Zo zal je geen Highland Park 50 Year Old zien (maar wel een heleboel andere) of een Dalmore Trinitas. Ook de Mortlach 70 Year Old werd wijselijk niet weerhouden. Als liefhebber van Toshan verbaasde het mij wel een beetje dat de Auchentoshan Classic werd opgenomen, terwijl dat nou net één van de minste uit de core range is – althans voor mij. Zelf zou ik geopteerd hebben voor de Select of de 18 Year Old. Maar over smaak valt, zoals vanouds, niet te twisten.

Ook beperkt hij zich niet tot de Schotse malts. Er zijn ook heel wat Ierse, Amerikaanse, Canadese, Japanse, Indische en Zweedse bottelingen opgenomen, om er maar een paar te noemen.

Er is dus nog hoop voor de Whivieleden. Nazicht leert dat WhivieMark al 41 van deze expressies geproefd heeft en nog 4 klaar heeft staan in zijn barkast. Dus… nog 56 te gaan. Moet kunnen. De haarlijn is nog maar net aan zijn terugtrekking begonnen…

Voor slechts 10 EUR beschikbaar (enkel in het Engels) bij diverse online boekhandels, mooi vormgegeven, met een proefnotitie voor elke whisky.

Een leuk eindejaarsgeschenk!