Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Secret Orkney 20 Year Old 1999/2019 They Inspired, Hogshead #93, 157 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.9%

Soon Quinling

They Inspired is een reeks single cask bottelingen van Michiel Wigman met enkele bekende en minder bekende historische figuren op betrekkelijk sobere labels. Deze Secret Orkney uit 1999 is uiteraard een Highland Park, gebotteld door de Dutch Whisky Connection en heeft Soon Quinling op het label, die de bijnaam ‘Mother of Modern China’ meekreeg. Ze werd een belangrijke stem in het kamp van Mao Tse Tung’s communistische partij. Tot zover de geschiedenis, nu proeven!

Een rijke neus op citroensap, kiezels op het strand, kamillethee en wat exotisch fruit in de vorm van gedroogde abrikozen. Schelpjes op het strand en een toets van brak water geven hem zijn verdiende maritieme karakter. Typische Orkney turf, maar wel subtiel. Ik weet nu al dat ik iets groots in mijn glas heb zitten.

Mooi olieachtig en verrassend subtiel floraal, maar ik krijg plots een opstoot van turf, kamfer, olijfolie en boerenboter! Waar gaat dit in godsnaam naartoe? Honing, kalk, rook. Wordt redelijk waxy en vertoont een mooie, warme rokerigheid. Kruidenthee en zilt verschijnen. Blijft lekker maritiem en betrekkelijk scherp. Gebeeldhouwd als het ware. Heerlijk.

In de lange, rokerige en zacht gekruide doch licht zilte afdronk komt het florale (wilde heidebloemen) terug in de picture. Groots.

Atypische, maar heerlijke Highland Park. Geef toe, quasi 200 EUR voor een 20-jarige HP, da’s niet bepaald goedkoop. Maar dit is een future classic, neem dat van mij aan.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).