Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: High Parkland 8 Year Old, OB 1970s, 750ml
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Screwcap

Ook al is deze Highland Park maar 8 jaar oud, qua distillatiejaar is het wellicht de oudste die ik al aan de lippen kon zetten. Een officiële botteling uit de jaren 1970s met screwcap. Het was de opener van een online tasting die werd georganiseerd door Michiel Wigman, de bekende Nederlandse connoisseur die ondertussen ook onafhankelijk bottelaar geworden is.

Van turf is hier hoegenaamd geen sprake. Ik krijg wel appelsienen met kaneel, een toefje eikenhout en een heleboel honing. OBE is helaas niet uit te sluiten, maar het vervliegt snel genoeg om niet te storen. Nog wat onrijp wit fruit en een hint van chocolade.

Ook op smaak moet de OBE even mentaal aan de kant geschoven worden, alvorens je mooie toetsen van leder, heide en appelsiensap proeft. De chocolade wordt nu groots en iets van licht exotisch fruit verschijnt. Denk perzik met een zacht pepertje. Heerlijk.

De afdronk mocht gerust wat langer zijn wat mij betreft.

Vandaag de dag nergens meer te vinden natuurlijk. En mocht je hem toch nog ergens tegenkomen zal je er een nier voor moeten afstaan om deze te kunnen aanschaffen. Liquid history.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).