Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 12 Year Old 1971, Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, 750ml
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Kracht

De oudste bottelaar in Schotland is Gordon & Macphail. Ze vieren in 2020 hun 125-jarige bestaan. De Connoisseurs Choice is één van hun oudste en populairste ranges die ondertussen al flink wat gedaanteverwisselingen heeft ondergaan. Ik proef nog eentje uit de oude doos, een 12-jarige Craigellachie die begin jaren 1980s gebotteld werd. Op het label staat nog White Horse Distillers Ltd als eigenaar van de distilleerderij vermeld. Peter Mackie is immers één van de oprichters. Deze fles is vandaag de dag totaal onvindbaar, dus ik ben maar wat blij dat Manny mij een flesrestje cadeau deed.

De neus is erg fruitig op appelsien en ananas, maar vertoont ook flink wat walnoten en iets van… euh… rijstpap. Hij ruikt rijk en rond en eerder ‘zwaar’ als u begrijpt wat ik bedoel. Karamel en iets van rozijnen. Lekker zoet, hoor. En ondanks de vele jaren op fles heeft hij nog niets van zijn kracht verloren.

Lekker olieachtig, rijk en rond op de tong. Oh, lekker! Appelsiensap, ananas, moutsuikers. Een hint van melkchocolade. Zacht gekruid op kaneel en kruidnagel. Ook op smaak moet hij niet onderdoen qua kracht.

Middellange afdronk die mierzoet begint, een pepertje vertoont en de appelsien doet evolueren naar mandarijntjes uit blik, zoals ze ook op taartjes gaan, weet je wel? Heerlijk.

Deze fles is goed bewaard gebleven, zo veel is duidelijk. Dankjewel, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).