Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Craigellachie 12 Year Old 1971 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

Tasting Notes Posted on di, februari 23, 2021 16:38:32

Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 12 Year Old 1971, Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, 750ml
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Kracht

De oudste bottelaar in Schotland is Gordon & Macphail. Ze vieren in 2020 hun 125-jarige bestaan. De Connoisseurs Choice is één van hun oudste en populairste ranges die ondertussen al flink wat gedaanteverwisselingen heeft ondergaan. Ik proef nog eentje uit de oude doos, een 12-jarige Craigellachie die begin jaren 1980s gebotteld werd. Op het label staat nog White Horse Distillers Ltd als eigenaar van de distilleerderij vermeld. Peter Mackie is immers één van de oprichters. Deze fles is vandaag de dag totaal onvindbaar, dus ik ben maar wat blij dat Manny mij een flesrestje cadeau deed.

De neus is erg fruitig op appelsien en ananas, maar vertoont ook flink wat walnoten en iets van… euh… rijstpap. Hij ruikt rijk en rond en eerder ‘zwaar’ als u begrijpt wat ik bedoel. Karamel en iets van rozijnen. Lekker zoet, hoor. En ondanks de vele jaren op fles heeft hij nog niets van zijn kracht verloren.

Lekker olieachtig, rijk en rond op de tong. Oh, lekker! Appelsiensap, ananas, moutsuikers. Een hint van melkchocolade. Zacht gekruid op kaneel en kruidnagel. Ook op smaak moet hij niet onderdoen qua kracht.

Middellange afdronk die mierzoet begint, een pepertje vertoont en de appelsien doet evolueren naar mandarijntjes uit blik, zoals ze ook op taartjes gaan, weet je wel? Heerlijk.

Deze fles is goed bewaard gebleven, zo veel is duidelijk. Dankjewel, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mannochmore 11 Year Old 2003 SMWS 64.59

Tasting Notes Posted on di, februari 23, 2021 06:33:26

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 11 Year Old 2003/2015, SMWS 64.59 ‘Ghymkhanas & Gym Class’, First Fill Bourbon Barrel, 204 bts
Kleur: goud
ABV: 62.6%

Caoutchouc

Dat het tasting panel met vreemde namen op de proppen komt voor hun single cask releases is algemeen bekend. Maar voor deze 11-jarige Mannochmore uit 2003 deden ze me toch even de wenkbrauwen fronsen. Ghymkhanas & Gym Class? Het eerste is een verwijzing naar de paardensport, het tweede naar de turnzaal. Ik ben eens benieuwd…

Erg heldere neus op vanille, appels, gesuikerde wafels met iets van vers afgereden gras en hooi tesamen. Helemaal op de achtergrond verschijnt een toets van spearmint kauwgom en iets van caoutchouc. Ik vind dit alleszins erg aangenaam.

Ja, dat komt natuurlijk stevig binnen. Het witte fruit keert weer, alsook wat zoete elementen als vanille en suiker, maar de alcohol begint stilaan zijn tol te eisen, waardoor de andere smaken wat in de verdrukking komen. Iets van groene druiven nog? En iets wat me aan schoolkrijt doet denken.

De afdronk laat je mond lekker warm maar wel mierzoet op vanille achter.

Wederom zo’n bijzonder zoete Mannochmore, maar deze is wel flink uit de kluiten gewassen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).