Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 11 Year Old 2003/2015, SMWS 64.59 ‘Ghymkhanas & Gym Class’, First Fill Bourbon Barrel, 204 bts
Kleur: goud
ABV: 62.6%

Caoutchouc

Dat het tasting panel met vreemde namen op de proppen komt voor hun single cask releases is algemeen bekend. Maar voor deze 11-jarige Mannochmore uit 2003 deden ze me toch even de wenkbrauwen fronsen. Ghymkhanas & Gym Class? Het eerste is een verwijzing naar de paardensport, het tweede naar de turnzaal. Ik ben eens benieuwd…

Erg heldere neus op vanille, appels, gesuikerde wafels met iets van vers afgereden gras en hooi tesamen. Helemaal op de achtergrond verschijnt een toets van spearmint kauwgom en iets van caoutchouc. Ik vind dit alleszins erg aangenaam.

Ja, dat komt natuurlijk stevig binnen. Het witte fruit keert weer, alsook wat zoete elementen als vanille en suiker, maar de alcohol begint stilaan zijn tol te eisen, waardoor de andere smaken wat in de verdrukking komen. Iets van groene druiven nog? En iets wat me aan schoolkrijt doet denken.

De afdronk laat je mond lekker warm maar wel mierzoet op vanille achter.

Wederom zo’n bijzonder zoete Mannochmore, maar deze is wel flink uit de kluiten gewassen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).