Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 25 Year Old 1992/2018, Cadenhead Small Batch, bourbon barrel #144
Kleur: licht goud
ABV: 50.4%

Mango & Papaya

Cadenhead bracht met de regelmaat van de klok geweldige single malts uit in hun zogenaamde Small Batch reeks, telkens op vatsterkte. Sinds het vertrek van Mark Watt – die nu zijn eigen bedrijfje uit de grond heeft gestampt – is ook deze reeks ten dode opgeschreven, liet ik me vertellen. Nou, laten we dan maar gauw nog eens met volle teugen genieten van deze Glen Grant uit 1992, die een kwarteeuw sliep op een bourbon barrel.

Goh, ja… We zijn weer in de zevende hemel aanbeland, zie. Heerlijke, romige, rijke en bijzonder aromatische neus op flink wat honing, boomgaardfruit, steenfruit maar met zachte hints op de achtergrond van mango en papaya. We gaan de tropische toer op, nu. Doe daar nog een abrikozentaartje met wat kaneel bij en het plaatje is nagenoeg perfect.

Even tropisch op smaak, maar met een kruidige twist. Hier lijkt het wel of er een geprakte banaan besprenkeld werd met paprikapoeder, gevolgd door een kerststol met flink wat gedroogd fruit in de mix. Honing, pompelmoes, sultanas, the works. Een absoluut heerlijke fruitbom.

De topnoten in de afdronk zijn appels en zoete mout, gevolgd door verrassend groene toetsen van tuinkruiden en een licht drogend element op het sterfbed. Geweldig.

Voor wie zich nog zou afvragen of Glen Grant uit de periode 1992-1996 goed is… nee dus. Die is uitstekend.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).