Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Grant 25 Year Old 1992 Cadenhead Small Batch

Tasting Notes Posted on za, februari 20, 2021 16:02:28

Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 25 Year Old 1992/2018, Cadenhead Small Batch, bourbon barrel #144
Kleur: licht goud
ABV: 50.4%

Mango & Papaya

Cadenhead bracht met de regelmaat van de klok geweldige single malts uit in hun zogenaamde Small Batch reeks, telkens op vatsterkte. Sinds het vertrek van Mark Watt – die nu zijn eigen bedrijfje uit de grond heeft gestampt – is ook deze reeks ten dode opgeschreven, liet ik me vertellen. Nou, laten we dan maar gauw nog eens met volle teugen genieten van deze Glen Grant uit 1992, die een kwarteeuw sliep op een bourbon barrel.

Goh, ja… We zijn weer in de zevende hemel aanbeland, zie. Heerlijke, romige, rijke en bijzonder aromatische neus op flink wat honing, boomgaardfruit, steenfruit maar met zachte hints op de achtergrond van mango en papaya. We gaan de tropische toer op, nu. Doe daar nog een abrikozentaartje met wat kaneel bij en het plaatje is nagenoeg perfect.

Even tropisch op smaak, maar met een kruidige twist. Hier lijkt het wel of er een geprakte banaan besprenkeld werd met paprikapoeder, gevolgd door een kerststol met flink wat gedroogd fruit in de mix. Honing, pompelmoes, sultanas, the works. Een absoluut heerlijke fruitbom.

De topnoten in de afdronk zijn appels en zoete mout, gevolgd door verrassend groene toetsen van tuinkruiden en een licht drogend element op het sterfbed. Geweldig.

Voor wie zich nog zou afvragen of Glen Grant uit de periode 1992-1996 goed is… nee dus. Die is uitstekend.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glen Grant 24 Year Old 1995 The Whisky Fair 2020

Tasting Notes Posted on za, februari 20, 2021 06:01:46

Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 24 Year Old 1995/2020, The Whisky Fair, bourbon barrel #19461, 129 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.6%

Snoepje

Wederom zo’n Glen Grant uit 1995, waarvan we eigenlijk weten dat die bijzonder goed zijn. Deze werd special gebotteld voor The Whisky Fair dit jaar, een beurs die helaas niet is kunnen doorgaan omwille van de corona crisis. Maar dat hoeft ons niet tegen te houden om er van te genieten!

Dit lijkt wel een eeneiige tweeling met die Glen Grant 1995 die ik zonet proefde van Signatory. Wederom lekker fruitig op banaan met flink wat vanille en hints van steenfruit. Abrikozentaartje op zondagmorgen. Romige honing. Goh, het is quasi onmogelijk dit niet lekker te vinden.

Lekker olieachtig op de tong. Mierzoet, mijn tanden vallen bijna uit mijn mond. Banaan, abrikoos en een theelepeltje appelsiensap. Dan komt het hout opzetten met wat peper, zoethout en tannine. Midpalate wordt hij licht drogend.

De afdronk is lekker lang, maar wel mierzoet. Dit is een vloeibaar snoepje.

Hij is nog net iets beter dan vat #88191 van Signatory, maar ik doe niet in halve puntjes. Topwhisky. Thx, Benny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).