Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 38 Year Old 1976/2015, Cadenhead, Bourbon Hogsheads, 210 bts
Kleur: goud
ABV: 50.8%

Duizelingwekkend

Voor mijn twintigste ontmoeting met Glentauchers, proef ik meteen ook de oudste die ik al aan de lippen mocht zetten. Deze werd gestookt in 1976 en vijf jaar geleden gebotteld door Cadenhead. Het is fair om te zeggen dat Glentauchers een beetje een nobele onbekende is, wat natuurlijk alles te maken heeft met het feit dat het vooral een blender’s malt is, te vinden in Ballantine’s, Chivas Regal, Black & White and Teacher’s. Maar deze is puur sang en nog wel 38 jaar oud op de koop toe.

Goh, wat een überfruity neus, zeg! Quasi-tropisch op ananas, mango, abrikoos, maar ook walnoten, appels en aardbeien. Een enkel schijfje sappige limoen, besprenkeld met wat bruine suiker. Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig, vult de mond helemaal en blijft dan lekker plakken. Opnieuw een ongelooflijke fruitbom, maar nu wel ondersteund door iets stoffigs – wat hem erg old school maakt – zachte kruidigheid van de eik en zelfs een mooie toets van aardbeien en witte chocolade. Maar de nadrukt ligt wederom op al dat tropisch fruit en maakt hem duizelingwekkend lekker.

De afdronk is erg lang, begint erg fruitig, wordt dan langzaam aan wat grassig om uiteindelijk licht drogend uit te doven. Het hout heeft het laatste woord.

Ik proefde mogelijks de lekkerste Glentauchers ooit. Bedankt, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).