Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 11 Year Old 2007 Single Cask Selection Winter 2018

Tasting Notes Posted on wo, februari 17, 2021 16:11:07

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 11 Year Old 2007, OB 2018, Single Cask Selection Winter 2018, Bordeaux Red Wine Hogshead #17/106-2, 292 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.9%

Rokerig Rood

Een jonge Glen Scotia die op een rode wijnvat gerijpt heeft? Dat klinkt interessant. Gestookt in 2007 en na 11 jaar op Bordeaux leverde het single cask nog 292 flesjes op. Het is een officiële release uit de zogenaamde Single Cask Selection.

De neus is lekker dirty met flink wat turf die een rokerig jasje wikkelt rondom allerhande rood fruit. Denk aardbeien, kersen en veenbessen. Zoetzuur. Ik krijg ook nog wat noten en iets van chocolade. After Eight! Da’s lang geleden. Maar het werkt hier erg goed. En na enkel ogenblikken krijg ik nog wat spek op de barbecue op de achtergrond. Lekker umami. Top neus!

De smaak is een perfecte verderzetting van de neus en erg lekker. Olieachtig, bijna stroperig zelfs, op rood fruit, origine chocolade, munt, spek rond een dadel, kersensap en heerlijk rokerig.

De finish is lekker lang, pikant en offreert naast het rode fruit nu ook wat pruimtabak en rook, maar op het sterfbed verschijnt een verrassend zilte toets. Fun!

Nou, nou, die single casks van Glen Scotia kunnen me echt wel bekoren. Eerder had ik al vat 17/413-2 op Tawny Port en 17/413-8 op Ruby Port, maar dit wijnvat mag er ook best wezen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glentauchers 38 Year Old 1976 Cadenhead

Tasting Notes Posted on wo, februari 17, 2021 06:10:07

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 38 Year Old 1976/2015, Cadenhead, Bourbon Hogsheads, 210 bts
Kleur: goud
ABV: 50.8%

Duizelingwekkend

Voor mijn twintigste ontmoeting met Glentauchers, proef ik meteen ook de oudste die ik al aan de lippen mocht zetten. Deze werd gestookt in 1976 en vijf jaar geleden gebotteld door Cadenhead. Het is fair om te zeggen dat Glentauchers een beetje een nobele onbekende is, wat natuurlijk alles te maken heeft met het feit dat het vooral een blender’s malt is, te vinden in Ballantine’s, Chivas Regal, Black & White and Teacher’s. Maar deze is puur sang en nog wel 38 jaar oud op de koop toe.

Goh, wat een überfruity neus, zeg! Quasi-tropisch op ananas, mango, abrikoos, maar ook walnoten, appels en aardbeien. Een enkel schijfje sappige limoen, besprenkeld met wat bruine suiker. Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig, vult de mond helemaal en blijft dan lekker plakken. Opnieuw een ongelooflijke fruitbom, maar nu wel ondersteund door iets stoffigs – wat hem erg old school maakt – zachte kruidigheid van de eik en zelfs een mooie toets van aardbeien en witte chocolade. Maar de nadrukt ligt wederom op al dat tropisch fruit en maakt hem duizelingwekkend lekker.

De afdronk is erg lang, begint erg fruitig, wordt dan langzaam aan wat grassig om uiteindelijk licht drogend uit te doven. Het hout heeft het laatste woord.

Ik proefde mogelijks de lekkerste Glentauchers ooit. Bedankt, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).