Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 13 Year Old 2005/2019, Hart Brothers, Switzerland Exclusive, 1st Fill Sherry Cask #9312, 360 bts
Kleur: koper
ABV: 58.1%

Offnotes

Via mijn gabber Manny kwam ik aan een flesrestje van deze sherry gerijpte Glengoyne. Ik zeg flesrestje, maar eigenlijk zit er nog meer dan een kwart in! Zou hij hem niet lekker gevonden hebben? Hij werd door Hart Brothers gebotteld als exclusief single cask voor de liefhebbers van het betere werk in Zwitserland.

De neus is betrekkelijk dirty op walnoten, verwelkte bloemen en schmink. U leest het goed. Daarnaast wat appeltjes in de pan en kippenbouillon. Da’s een combinatie die niet werkt. Neen, dit is niet mijn ding, op de neus. Jammer.

Olieachtig op de tong, maar onmiddellijk zoetzuur – en meer zuur dan zoet, moet ik zeggen. Flink gepeperd, overigens. De zoete mout wordt compleet overstemt door zure toetsen waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Zure matten (het snoepgoed) komt aardig in de buurt, maar daarnaast zit er ook een bittere toets aan als van druivenpitten en tannine. Enkel wat bloedappelsien en honing kunnen de boel nog enigszins redden, maar ik wordt hier toch niet bepaald blij van.

Enkel de afdronk is nog enigszins aangenaam, op pepers, sultanas, rozijntjes en honing. De offnotes die ik zowel op de neus als in de mond ervoer, zijn hier genadig afwezig.

Mooie flesrest, Manny, waarvoor dank. Maar ik verdenk je ervan deze niet lekker te vinden. Moi non plus.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).