Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glengoyne 13 Year Old 2005 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on zo, februari 14, 2021 16:07:20

Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 13 Year Old 2005/2019, Hart Brothers, Switzerland Exclusive, 1st Fill Sherry Cask #9312, 360 bts
Kleur: koper
ABV: 58.1%

Offnotes

Via mijn gabber Manny kwam ik aan een flesrestje van deze sherry gerijpte Glengoyne. Ik zeg flesrestje, maar eigenlijk zit er nog meer dan een kwart in! Zou hij hem niet lekker gevonden hebben? Hij werd door Hart Brothers gebotteld als exclusief single cask voor de liefhebbers van het betere werk in Zwitserland.

De neus is betrekkelijk dirty op walnoten, verwelkte bloemen en schmink. U leest het goed. Daarnaast wat appeltjes in de pan en kippenbouillon. Da’s een combinatie die niet werkt. Neen, dit is niet mijn ding, op de neus. Jammer.

Olieachtig op de tong, maar onmiddellijk zoetzuur – en meer zuur dan zoet, moet ik zeggen. Flink gepeperd, overigens. De zoete mout wordt compleet overstemt door zure toetsen waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Zure matten (het snoepgoed) komt aardig in de buurt, maar daarnaast zit er ook een bittere toets aan als van druivenpitten en tannine. Enkel wat bloedappelsien en honing kunnen de boel nog enigszins redden, maar ik wordt hier toch niet bepaald blij van.

Enkel de afdronk is nog enigszins aangenaam, op pepers, sultanas, rozijntjes en honing. De offnotes die ik zowel op de neus als in de mond ervoer, zijn hier genadig afwezig.

Mooie flesrest, Manny, waarvoor dank. Maar ik verdenk je ervan deze niet lekker te vinden. Moi non plus.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glengoyne 12 Year Old 2005 Berry Bros & Rudd Germany Exclusive

Tasting Notes Posted on zo, februari 14, 2021 06:06:18

Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 12 Year Old 2005/2018, Berry Bros & Rudd, Cask #1936
Kleur: licht goud
ABV: 58.1%

Deutsche Freunde

Glengoyne is die mooie distilleerderij (ik heb ze bezocht in 2011, als ik me goed herinner en wat een memorabel bezoek was dat!) die op de scheidingslijn ligt tussen de Lowlands en de Highlands. Het stookhuis staat in de Highlands, maar de warehouses liggen aan de overkant van de autoweg die deze imaginaire markering vormt en dus liggen de vaten eigenlijk in de Lowlands te rijpen. Soit. We proeven vandaag een 12-jarige van een single cask die door Berry Bros & Rudd werd gelanceerd voor Duitsland. En bovendien gerijpt op bourbon, iets wat je bij Glengoyne toch niet vaak tegenkomt.

Oh! Heerlijk frisse, snoeperige en florale neus op vanille, honing, boterbloempjes en ananas in zijn eigen nat. Ik krijg het beeld van een open veld met weelderig groen gras, gevuld met gele een paarse bloemen, in mijn geestesoog. Lente in het glas!

Deze is lekker romig, hoor. En zoet. Gezoete boter, vanille, flink wat citroen en appel, terwijl verse gember en witte peper hem wat kruidigheid geven. Betrekkelijk eenvoudig, maar wel erg aangenaam. Prima sterkte, overigens. Behoeft geen water.

De afdronk wordt nog net iets fruitiger. Terwijl de peper langzaam wegdeemstert krijg ik nog wat banaan en kiwi bovenop de appels en ananas. Mooi!

Deutsche Freunde, du hast Glück, dit is een zeer toegankelijke malt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).