Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 12 Year Old 2005/2018, Berry Bros & Rudd, Cask #1936
Kleur: licht goud
ABV: 58.1%

Deutsche Freunde

Glengoyne is die mooie distilleerderij (ik heb ze bezocht in 2011, als ik me goed herinner en wat een memorabel bezoek was dat!) die op de scheidingslijn ligt tussen de Lowlands en de Highlands. Het stookhuis staat in de Highlands, maar de warehouses liggen aan de overkant van de autoweg die deze imaginaire markering vormt en dus liggen de vaten eigenlijk in de Lowlands te rijpen. Soit. We proeven vandaag een 12-jarige van een single cask die door Berry Bros & Rudd werd gelanceerd voor Duitsland. En bovendien gerijpt op bourbon, iets wat je bij Glengoyne toch niet vaak tegenkomt.

Oh! Heerlijk frisse, snoeperige en florale neus op vanille, honing, boterbloempjes en ananas in zijn eigen nat. Ik krijg het beeld van een open veld met weelderig groen gras, gevuld met gele een paarse bloemen, in mijn geestesoog. Lente in het glas!

Deze is lekker romig, hoor. En zoet. Gezoete boter, vanille, flink wat citroen en appel, terwijl verse gember en witte peper hem wat kruidigheid geven. Betrekkelijk eenvoudig, maar wel erg aangenaam. Prima sterkte, overigens. Behoeft geen water.

De afdronk wordt nog net iets fruitiger. Terwijl de peper langzaam wegdeemstert krijg ik nog wat banaan en kiwi bovenop de appels en ananas. Mooi!

Deutsche Freunde, du hast Glück, dit is een zeer toegankelijke malt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).