Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 18 Year Old 1998/2016, Adelphi, Sherry Hogshead #3739, 241 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.5%

Cadbury

Heerlijk donker kleurtje… da’s het eerst wat me opvalt als ik deze onafhankelijk gebottelde Glen Garioch uitschenk. Adelphi liet hem eerst 18 jaar rijpen op een, naar de kleur te beoordelen, geweldig actief sherry hogshead.

De neus is aan de droge kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Op gedroogde abrikozen, amandelschaafsel, melkchocolade met stukjes gedroogd fruit à la Cadbury en meubelpoets. Verse gember en een hint van lijnzaadolie. Lekker, hoor. Zeer geraffineerd.

Hola, heerlijk olieachtig, bijna romig op de tong en onmiddellijk snoeperig zoet. In eerste instantie moet ik aan rode vetersnoep denken, aangevuld met rozijnen en ahornsiroop. Lijnzaadolie – ik had het al op de neus – en meergranenbrood naast vers gemalen koffie en chocolade. Marsepein. Leder. Vanaf de tweede slok krijg ik meer noten. Oh, zei ik al dat hij geen water behoeft? Stevige jongen, maar best drinkbaar, mits het in acht nemen van kleine slokjes en een beetje respect.

De afdronk is geweldig. Erg rijk en rond, pikant op gember en zwarte peper, rood fruit en wat hooi op het sterfbed (wat ik niet zag aankomen). Heerlijk.

Toegegeven, het sherryvat overstemt het DNA van Glen Garioch een tikkeltje, maar deze malt kan er maar van profiteren. Zalige dram om rustig van te genieten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).