Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Garioch 18 Year Old 1998 Adelphi

Tasting Notes Posted on za, februari 13, 2021 16:05:28

Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 18 Year Old 1998/2016, Adelphi, Sherry Hogshead #3739, 241 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.5%

Cadbury

Heerlijk donker kleurtje… da’s het eerst wat me opvalt als ik deze onafhankelijk gebottelde Glen Garioch uitschenk. Adelphi liet hem eerst 18 jaar rijpen op een, naar de kleur te beoordelen, geweldig actief sherry hogshead.

De neus is aan de droge kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Op gedroogde abrikozen, amandelschaafsel, melkchocolade met stukjes gedroogd fruit à la Cadbury en meubelpoets. Verse gember en een hint van lijnzaadolie. Lekker, hoor. Zeer geraffineerd.

Hola, heerlijk olieachtig, bijna romig op de tong en onmiddellijk snoeperig zoet. In eerste instantie moet ik aan rode vetersnoep denken, aangevuld met rozijnen en ahornsiroop. Lijnzaadolie – ik had het al op de neus – en meergranenbrood naast vers gemalen koffie en chocolade. Marsepein. Leder. Vanaf de tweede slok krijg ik meer noten. Oh, zei ik al dat hij geen water behoeft? Stevige jongen, maar best drinkbaar, mits het in acht nemen van kleine slokjes en een beetje respect.

De afdronk is geweldig. Erg rijk en rond, pikant op gember en zwarte peper, rood fruit en wat hooi op het sterfbed (wat ik niet zag aankomen). Heerlijk.

Toegegeven, het sherryvat overstemt het DNA van Glen Garioch een tikkeltje, maar deze malt kan er maar van profiteren. Zalige dram om rustig van te genieten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Glenlivet 42 Year Old 1973 Cadenhead

Tasting Notes Posted on za, februari 13, 2021 06:04:35

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 42 Year Old 1973/2015, Cadenhead, Bourbon Hogsheads, 630 bts
Kleur: oud goud
ABV: 40.2%

Knock Out!

Dit is weer zo’n machtig oud spul, toch? Een Glenlivet uit de jaren ’70 van de vorige eeuw: hoe vaak krijg je de kans dit aan de lippen te zetten? Het is overigens een vatting van meerdere vaten (er wordt geen melding gemaakt van hoeveel precies), die samen een ABV van 40.2% opleverden. Een goeie verstaander heeft maar een half woord nodig…

O.M.G. Stop the press! Heerlijke panoplie aan tropisch fruit: meloen, kiwi, abrikozen, kruisbessen, mirabellen en kokosnoot. Prachtige toetsen van vers geboende parket. Smeuïge honing. Boterbloempjes. Een frisse toets van munt. Hemels!

Hoewel de body aan de licht kant is, zou ik het hier eerder durven omschrijven als delicaat, zijdezacht als Egyptisch katoen. Een beetje stoffig wat hem old school maakt (euh… hij IS old school, natuurlijk) maar verrassend krachtig, ondanks het bescheiden ABV. Flink wat honing, abrikozen en munt. Wordt redelijk mineraal, alsof ik kiezels in de mond nam. Dit is echt topspul.

In de middellange (maar naar mijn goesting veel te korte) finish komt er plots wat citrus opzetten, zowel mandarijntjes als pompelmoes. De munt blijft hangen, terwijl iets van kaneel voor een laatste, zoete uppercut zorgt op het sterfbed. Knock out!

Ge-wel-dig, nuff said. Vandaag de dag tel je hier helaas wel zo’n 500 EUR voor neer. Manny… je verdient een knuffel voor dit sample, makker!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).