Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 42 Year Old 1973/2015, Cadenhead, Bourbon Hogsheads, 630 bts
Kleur: oud goud
ABV: 40.2%

Knock Out!

Dit is weer zo’n machtig oud spul, toch? Een Glenlivet uit de jaren ’70 van de vorige eeuw: hoe vaak krijg je de kans dit aan de lippen te zetten? Het is overigens een vatting van meerdere vaten (er wordt geen melding gemaakt van hoeveel precies), die samen een ABV van 40.2% opleverden. Een goeie verstaander heeft maar een half woord nodig…

O.M.G. Stop the press! Heerlijke panoplie aan tropisch fruit: meloen, kiwi, abrikozen, kruisbessen, mirabellen en kokosnoot. Prachtige toetsen van vers geboende parket. Smeuïge honing. Boterbloempjes. Een frisse toets van munt. Hemels!

Hoewel de body aan de licht kant is, zou ik het hier eerder durven omschrijven als delicaat, zijdezacht als Egyptisch katoen. Een beetje stoffig wat hem old school maakt (euh… hij IS old school, natuurlijk) maar verrassend krachtig, ondanks het bescheiden ABV. Flink wat honing, abrikozen en munt. Wordt redelijk mineraal, alsof ik kiezels in de mond nam. Dit is echt topspul.

In de middellange (maar naar mijn goesting veel te korte) finish komt er plots wat citrus opzetten, zowel mandarijntjes als pompelmoes. De munt blijft hangen, terwijl iets van kaneel voor een laatste, zoete uppercut zorgt op het sterfbed. Knock out!

Ge-wel-dig, nuff said. Vandaag de dag tel je hier helaas wel zo’n 500 EUR voor neer. Manny… je verdient een knuffel voor dit sample, makker!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).