Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 22 Year Old 1972 Rare Malts Selection
Kleur: licht goud
ABV: 62.6%

Beste Ooit

De Rare Malts Selection is zo’n beetje de voorloper van de Diageo Special Releases en deze reeks liep van 1995 tot 2005. Deze Glendullan werd gebotteld op 62.6%, wat mij toch wel even de wenkbrauwen doet fronsen. Ik zal maar wat water bij de hand houden, zeker? Vandaag de dag is deze release trouwens best onbetaalbaar geworden. Reken op zo’n 350 tot zelfs 500 EUR. Ja, de Rare Malts beginnen stilaan erg schaars en legendarisch te worden en daar moet je diep voor in de buidel tasten.

Oh, in godsnaam, zeg! Wat een excellente old school neus op Reine Claude pruimpjes, ananas, lychee en banaan. Er zit ook zo’n stoffig element aan, alsof ik op de zolder zit. Oude boeken of vers zaagsel. Jelly beans helemaal in de achtergrond. Ik ben fan.

Je kan de whisky bijna kauwen, zo’n body heeft hij. En ondanks het hoge alcoholpercentage hap ik niet naar adem. Ik voel zelfs geen behoefte water toe te voegen. Dit is een intense, volle, fruitige malt die ook wat pruimen en karamel vertoont, maar vooral een perfecte balans tentoon spreid tussen enerzijds de erg fruitige toetsen en anderzijds de tannine van het eiken vat.

De afdronk is heerlijk lang en brengt me in vervoering.

Ik kan kort zijn: de beste Glendullan ooit. Bedankt, Manny.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).