Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Speyside Finest 16 Year Old 2004 for Whisky Troef

Tasting Notes Posted on 11/02/2021 20:46

Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside Finest 16 Year Old 2004/2020, The Whisky Mercenary for Whisky Troef, refill sherry cask, 115 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.1%

Troef!

Whisky Troef, een whiskyclub uit Turnhout, werk wederom samen met The Whisky Mercenary voor een clubbotteling. Herinner u de uitstekende Ben Nevis 1996 of de Ledaig 2007, hun verjaardagsbotteling. Vandaag komen ze met een Speyside Finest op de proppen, gestookt in 2004 en gebotteld op vatsterkte. De naam van de distilleerderij mag niet vernoemd worden. Anders zou Robert Hay zich misschien in zijn graf omdraaien. Maar goed, terwijl ik hier van sip, beeld ik me in dat ik door een vallei van groen gras struin.

Lentefrisse neus op Reine Claude, appelmoes, kruisbessen, vers afgereden gras, citroensorbet en cashewnoten. Op de achtergrond nog wat munt en iets van gekonfijte appelsienschillen. De voortuin vlak na een fikse regenbui. Erg toegankelijk en uitnodigend.

De body is lekker olieachtig. Wederom lentefris met Reine Claude, terwijl Granny Smith appels komen opzetten, vergezeld van een flink pepertje. Witte peper, welteverstaan. Floraal. Midpalate wordt hij iets droger en verschijnt een beetje tannine.

In de middellange afdronk maken de kruiden snel plaats voor een eerder zoete en bijna snoeperige dood.

Erg leuke Glenfa…euh… Speyside! Wil je één van de 115 flessen te pakken krijgen – ze kosten overigens 115 EUR per stuk – stuur dan als de bliksem een mailtje naar whiskytroef@gmail.com. Slàinte!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Glendullan 22 Year Old 1972 Rare Malts Selection

Tasting Notes Posted on 11/02/2021 16:01

Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 22 Year Old 1972 Rare Malts Selection
Kleur: licht goud
ABV: 62.6%

Beste Ooit

De Rare Malts Selection is zo’n beetje de voorloper van de Diageo Special Releases en deze reeks liep van 1995 tot 2005. Deze Glendullan werd gebotteld op 62.6%, wat mij toch wel even de wenkbrauwen doet fronsen. Ik zal maar wat water bij de hand houden, zeker? Vandaag de dag is deze release trouwens best onbetaalbaar geworden. Reken op zo’n 350 tot zelfs 500 EUR. Ja, de Rare Malts beginnen stilaan erg schaars en legendarisch te worden en daar moet je diep voor in de buidel tasten.

Oh, in godsnaam, zeg! Wat een excellente old school neus op Reine Claude pruimpjes, ananas, lychee en banaan. Er zit ook zo’n stoffig element aan, alsof ik op de zolder zit. Oude boeken of vers zaagsel. Jelly beans helemaal in de achtergrond. Ik ben fan.

Je kan de whisky bijna kauwen, zo’n body heeft hij. En ondanks het hoge alcoholpercentage hap ik niet naar adem. Ik voel zelfs geen behoefte water toe te voegen. Dit is een intense, volle, fruitige malt die ook wat pruimen en karamel vertoont, maar vooral een perfecte balans tentoon spreid tussen enerzijds de erg fruitige toetsen en anderzijds de tannine van het eiken vat.

De afdronk is heerlijk lang en brengt me in vervoering.

Ik kan kort zijn: de beste Glendullan ooit. Bedankt, Manny.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Ord 28 Year Old 1975 Diageo Special Releases 2003

Tasting Notes Posted on 11/02/2021 06:00

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Ord 28 Year Old 1975 Diageo Special Releases 2003, 3600 bts
Kleur: goud
ABV: 58.3%

Rauwe Rabarber

Ik beken, toen ik deze fles in handen kreeg, had ik niet meteen door dat deze deel uitmaakte van de alom geprezen Diageo Special Releases. Toegegeven, het is al erg lang geleden, want hij verscheen in de reeks van 2003. Het verbaast me dan ook een beetje dat deze vandaag de dag eigenlijk nog vlot te vinden is, ook al moet je er zo’n 350 tot 450 EUR voor neertellen.

De neus is alvast een erg leuke verrassing met wat florale elementen vooraan, die snel worden aangevuld moet zoetzure toetsen van rauwe rabarber, honing, fruitthee, mirabellen en wat frisse munt. Doet me ook een beetje denken aan mos op een natte rots in de zon. Hint van tijm in de verte. Het water komt me hiervan letterlijk in de mond.

Hij is erg olieachtig in de mond. Siroop! Flink wat honing en perzik, nu, maar ook iets lekker old school met een flink streepje woodsmoke. Gekarameliseerde gember, witte peper en zoethout. Lekker krachtig, maar behoeft zeker geen water. Zoet en zuur tegelijkertijd, maar wel erg mooi in balans.

Zelfs in de lange finish blijft hij intens en is het die woodsmoke die er voor zorgt dat je mond helemaal warm wordt. Intens.

Wat een zalige, intense smaakbeleving! Indrukwekkende malt van Glen Ord.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).