Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Ord 28 Year Old 1975 Diageo Special Releases 2003, 3600 bts
Kleur: goud
ABV: 58.3%

Rauwe Rabarber

Ik beken, toen ik deze fles in handen kreeg, had ik niet meteen door dat deze deel uitmaakte van de alom geprezen Diageo Special Releases. Toegegeven, het is al erg lang geleden, want hij verscheen in de reeks van 2003. Het verbaast me dan ook een beetje dat deze vandaag de dag eigenlijk nog vlot te vinden is, ook al moet je er zo’n 350 tot 450 EUR voor neertellen.

De neus is alvast een erg leuke verrassing met wat florale elementen vooraan, die snel worden aangevuld moet zoetzure toetsen van rauwe rabarber, honing, fruitthee, mirabellen en wat frisse munt. Doet me ook een beetje denken aan mos op een natte rots in de zon. Hint van tijm in de verte. Het water komt me hiervan letterlijk in de mond.

Hij is erg olieachtig in de mond. Siroop! Flink wat honing en perzik, nu, maar ook iets lekker old school met een flink streepje woodsmoke. Gekarameliseerde gember, witte peper en zoethout. Lekker krachtig, maar behoeft zeker geen water. Zoet en zuur tegelijkertijd, maar wel erg mooi in balans.

Zelfs in de lange finish blijft hij intens en is het die woodsmoke die er voor zorgt dat je mond helemaal warm wordt. Intens.

Wat een zalige, intense smaakbeleving! Indrukwekkende malt van Glen Ord.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).