Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 18 Year Old 1995/2013 Laida Weg, 132 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

Heerlijk Helder

Glenturret is zo’n distilleerderij die niet vaak op mijn radar verschijnt, maar ik moet bekennen dat ik geïntrigeerd was toen mijn gabber Manny mij dit sample van een 18-jarige in de handen duwde. Hij werd gebotteld voor het Laida Weg Experience Hotel in het Italiaanse Rima San Guiseppe. Dit luxe resort, waar je vooral van een prachtige wintervakantie kan genieten, heeft zelfs zijn eigen whisky pub.

De neus is bijzonder fruitig en helder en doet me onmiddellijk aan een prachtige lentedag denken. Speels wit fruit, aangevuld met bloesems, kruisbessen, onrijpe ananas, vanille en Reine Claude pruimpjes.

Op smaak is hij al even helder en fris, maar met een pittig pepertje. Appelmoes, confituur van kweepeer, ananas en hint van lychee. Neem er je tijd voor, want hij is complexer dan je bij de eerste slok zou vermoeden. Alles in kleine, discrete hoeveelheden, maar toch krijg ik ook nog vanille, gember, pompelmoes en zelfs vlierbloesem met midpalate een klein bittertje als van een druivenpit. Erg compleet en uitnodigend.

De afdronk is middellang en opnieuw een fruitmandje met een klein bittertje.

Wellicht zijn de 132 flessen in het hotel al lang weg, maar mocht je er op vakantie gaan, vraag er dan zeker naar. Heerlijk, helder fruitbommetje. Dankjewel voor het sample, Imanuel.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).